Zlamnoha a Klouzavý vrch. Obě místa na Rokycansku mají svá jména oprávněně

15. březen 2016
Česko – země neznámá

Někdy se stačí jenom podívat do mapy a hned se objeví nápad na originální výlet. K takovým místům patří i Zlamnoha na Klouzavém vrchu. Putování k obci Příkosice na Rokycansku můžete spojit i s návštěvou muzea středních Brd v nedalekých Strašicích.

Název Klouzavý vrch vznikl prý z toho, že to formanům s povozy při překonávání kluzkého kopce opravdu hodně klouzalo. Označení oblasti jménem Zlamnoha má jiný původ. Od 17. století se tady povrchově těžila břidlice obsahující železnou rudu. Nahodilý a chaotický způsob těžby vedl ke vzniku řady porůznu rozesetých jamek a prohlubní v terénu. Zlomení nohy tak zřejmě nebývalo na tomto kopci ničím neobvyklým.

Z geologického hlediska se kopec skládá z vůbec nejstarších hornin, které je možné v České republice najít. Jde o podmořské usazeniny staré přibližně sedm set milionů let. I protější kopec jménem Přecek, viditelný od Klouzavého vrchu, má bohatou geologickou minulost.

Původně se jednalo o podmořský vulkán. Při chrlení magmatu se rozžhavená hmota prudce ochlazovala a vytvářela na dně oceánu polštářovité útvary. Donedávna bylo dokonce možné je vidět, protože na kopci byl ještě před sto lety malý lom. Dnes už ale nenajdeme ani stopy po lomu, natož po ztuhlé lávě.

V Muzeu středních Brd se seznámíte nejen s geologií

V malém geoparku kolem muzea můžete obdivovat balvany dovezené ze Zlamnohy i další vzácné nerosty, třeba buližníky prosycené prastarými sinicemi.

Muzem středních Brd ve Strašicích

Muzeum ve Strašicích je jediné svého druhu. Nabízí ucelenou expozici historie vojenství v oblasti Brd, ale na svoje si v něm přijdou i „nevojáci“. Najdete tu také řadu zajímavostí z přírody, historie hornictví nebo výroby dřevěného uhlí.

Ve Strašicích vám kromě jiného nabídnou i možnost přespat ve staré vojenské noclehárně, která je součástí areálu. Zabydlet se můžete třeba ve velitelské vile, kde najdete ubytovnu s osmnácti lůžky.

Muzeum je otevřené od dubna každý den kromě pondělí. Klouzavý vrch se Zlamnohou uprostřed celoročně.

autor: Pavel Halla
Spustit audio