Znáte psyllium? Rozemletá semínka jsou plná vlákniny, čistí organismus a pomůžou snížit cholesterol
Psyllium jsou rozemletá semínka jitrocele indického, které obsahuje bohaté množství rozpustné vlákniny navíc s nízkou kalorickou hodnotou. Psyllium pomáhá s redukcí váhy i ke snížení hladiny cholesterolu. Uplatní se, když potřebujete pročistit střevní stěny a je prevencí rakoviny tlustého střeva.
Při smíchání s tekutinou nabobtná a vytvoří hustý gel, dokonce několikanásobně zvětší svůj objem. Proto je při jeho užívání nutné zvýšit příjem tekutin a během dne vypít více jak dva litry vody. Užívá se ráno nalačno alespoň 30 minut před jídlem – v tomto případě zajistí nejlepší pročištění organismu, správný účinek pocítíte zhruba po osmi hodinách.
Smíchat ho můžete i s čajem nebo džusem – ranní dávku vypijte, než nabobtná a potom vypijte stejné množství vody. Díky své neutrální chuti se psyllium může stát i součástí vašeho jídelníčku v běžných pokrmech jako je polévka, omáčka nebo těsto na pečení.
Související
-
Libeček vám pomůže proti křečím, na snížení krevního tlaku a zažene pocit těžkého žaludku
Libeček je bylina, která často zdobí venkovské zahrádky. V historii se pěstoval i v klášterních zahradách, kde byl užíván k výrobě bylinných likérů, jako koření a léčivka.
-
Špalda je plná vlákniny a minerálů. Mouka se hodí do lívanců, zrno zase do polévek nebo pomazánek
Špalda je nešlechtěná prastará obilovina – obsahuje více vitaminů, minerálů i vlákniny než běžná pšenice. Jako rostlina dokáže dobře čelit škůdcům i výkyvům počasí.
-
Limetka vám pomůže s hubnutím i krevním tlakem. A díky šťávě se vám budou lesknout vlasy
Limetka je sestra citrónu, ale jen méně kyselá. Její využití v kuchyni je široké – šťáva zvýrazní chuť salátů, výborná je i do sladkých koláčů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.