Znáte výhody předokenních rolet? Umí víc než jen ochránit před sluncem a teplem

25. červen 2016

Na jaře bylo slunce příjemné, ale s narůstající intenzitou slunečních dní ho brzy budete mít doma možná až příliš. S pouhými závěsy se ho nezbavíte. Před sluncem, chladem i teplem, ale také před vandaly vás ochrání předokenní rolety a venkovní žaluzie. Nezapomeňte, že nejvíce tepla proniká přes prosklené plochy, předokenní rolety jsou proto výhodnou investicí i z hlediska úspory energie.

O instalaci předokenních rolet bychom měli začít uvažovat už během stavby domu. V tom případě je možné provést montáž tzv. předokenních rolet přímo pod omítku. Výhodou je, že můžeme včas navrhnout v okenním prostoru místo pro zásobník rolety neboli kazetu, do které se v případě zatažení roleta sroluje. Tento typ se používá zejména při úplné rekonstrukci domu nebo novostavby. Je to řešení komfortní, ale náročnější na instalaci, jak upřesňuje Tomáš Messinger ze společnosti RolRols.

Naopak předokenní rolety pro dodatečnou montáž se používají zejména tehdy, pokud je fasáda domu již dokončena, během instalace se tedy nijak nezasahuje do hotové fasády domu. Odpadávají proto bourací práce a zřízení je čisté a rychlé. Rolety se vyrábějí přesně na míru a na výběr je i škála variant a barevných provedení. Součástí rolet může být integrovaná rolovací síť proti hmyzu.

Čtěte také

Předokenní rolety se řadí ke stále oblíbenějším typům zatemňovací techniky. Chrání nejen proti teplu a slunci, ale v chladných měsících jsou také vynikající ochranou proti chladu a vzniku tepelných mostů. V hlučném prostředí Vám navíc poskytují optimální zvukovou izolaci (neprůzvučnost předokenním rolet je 11dB). Předokenní rolety patří do bezpečnostní třídy II, takže je navíc oceníte především v době dovolených. Díky drobným mezerám mezi každou lamelou je navíc za každého počasí zajištěn přísun čerstvého vzduchu bez zatékání a profukování.

Vnitřek kazety, kam roleta zajíždí

Jednoduchý je i servis. Ačkoliv rolety vypadají na první pohled jako pancíř, každá roleta musí mít servisní poklop, takže v případě poruchy je možná bezproblémová oprava. Tloušťky lamel závisí na šířce okna. Čím je okno širší, tím musí být lamely větší a silnější, výjimkou nejsou ani 3 – 4 m rozměry lamel z jednoho celku.

Spustit audio