Znáte zámecký rybízový koláč? Dezert Barbory Hubertové se chlubí sněhovou čepicí

Zámecký rybízový koláč Barbory Hubertové

V rodině paní Barbory Hubertové se rybízový koláč peče podle starého receptu. Její babička ho získala darem od Rothschildů, kteří obývali zámek v Šilheřovicích. Recept s ušlehanou pěnou vás svojí vláčností a sladko-kyselou chutí učaruje a osvěží.

Zámecký rybízový koláč

210 g hladké mouky
140 g studeného másla
2 žloutky
6 polévkových lžic sladké smetany
plný talíř rybízu
6 bílků
250 g cukru moučka

Postup:

Těsto vytvoříme tak, že hladkou mouku, máslo, žloutky a smetanu smícháme v robotu. Jde o to, aby se máslo nerozehřálo a nerozpouštělo ještě před pečením. Takže stačí pár otáček v robotu a získáme pevné těsto. Výsledná konzistence bude podobná jako u lineckého těsta.

Do dortové formy dáme pečící papír, který jsme si předem namočili a zmačkali. Lépe se s ním pak pracuje. Papírem vyložíme dno i stěny formy. Okraje odstřihneme.

Do připravené formy dáme těsto, které vytlačíme i malinko do krajů. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 – 210 stupňů po dobu 20 minut.

Na upečený korpus nasypeme nejprve rybíz a poté překryjeme ušlehanou pěnou bílků s cukrem. Pěnu uhladíme a dále pečeme ve vyhřáté troubě na 200 – 210 stupňů, dokud pěna nezrůžoví a lehce nezpevní.

Barbora Hubertová

Přivítala nás s manželem ve svém rodinném domku. Pohostila chlebíčky, prajzkými koláči i domácí kořalkou. Připilo se i na zdar pečení. Rybíz jsme si natrhali přímo na zahrádce. Paní Hubertová má recept od své babičky, která s dědečkem pracovala na zámku v Šilheřovicích, který kdysi patřil rodu Rothschildů.