Zpěvák Ricco Šarközi: Svého romství si nesmírně vážím

30. duben 2023

Snem slovenského zpěváka Ricca Šarköziho je zazpívat si s Louisem Miguelem, mexickým zpěvákem narozeným v Portoriku. Během dubnového Mezinárodního dne Romů vystoupil v Divadle Archa, kde s ním natáčela Iveta Demeterová.

Ricco Šarközi pochází z muzikantského prostředí, ve kterém se ctí rodina a romipen

„Čím jsem starší, tím víc si to své romství uvědomuji a jsem za něj rád. Mám rád naše zvyky a tradice.”

Ricco s radostí přijal nabídku vystupovat v Divadle Archa, kde sklidil velký úspěch. 

„Víc vystupuji v Čechách než u nás na Slovensku. Je tu dobrá atmosféra a skvělí lidé, kteří moji hudbu umí ocenit. Mám tu hodně kamarádů, kteří už jsou jako moje rodina.”

Ricco vystudoval operní zpěv na konzervatoři v Bratislavě. Chtěl pokračovat dále na absolutorium, ale v roce 2009 se mu díky tragické události naprosto změnily plány do budoucna. Po autonehodě ochrnul na dolní polovinu těla a zůstal na vozíku. 

Láska k hudbě mu dává smysl života. Ricco sám je hodně pozitivním člověkem, který dodává ostatním energii. Ricco by rád dostudoval a stal se pedagogem operního zpěvu. Vzdělání je pro něj prioritou - nemá rád, když je Rom označen nálepkou.

„Předsudky tu byly, jsou a bohužel i budou. Stále jsme (Romové) označováni za ty špatné. Jenže to nezáleží na barvě, to má člověk v sobě. Bohužel, i když se snažíme a máme mezi sebou vystudované lidi, stále jsme bráni jako méněcenní. Jenže proč? Myslím, že si svoje místo obhájíme.”

Předsudky jsou pro Ricca motivací k tomu, aby se stal učitelem zpěvu:

„Stejně jako mě obohatil můj skvělý profesor, bych i já rád odevzdal kus sebe dalším.”

Ricco Šarközi se v roce 2012 stal laureátem pěvecké soutěže Kantiléna, která se koná na počest zpěváka Karola Duchoňa. V roce 2014 se v duetu s Klaudií Farkašovou zúčastnil česko slovenské pěvecké soutěže X Factor, ve které obsadili 2. místo. V roce 2017 opět ve dvojici s Klaudií Farkašovou vyhráli maďarskou verzi téhož pořadu.

„Vždy jsem se obklopoval silnými ženami. Mám rád, pokud je duet v rovnováze. Dnes jsem ale nevystoupil s krásnou ženou, ale s mým dobrým kamarádem Tommim Belou.”

A co Ricco připravuje?

„Po delší pauze chystám debutovou píseň. Jde o moji zpověď o tom, co se mi za ta léta stalo. Také bych chtěl album, být mezi lidmi a zůstat v kontaktu s publikem. není nic lepšího než dostávat zpětnou vazbu.”

Spustit audio