Zprávy z židovského světa

2. září 2007

Podle posledního sčítání se v Austrálii hlásí k judaismu 89 000 lidí. Je to o 5,4 % více než při posledním sčítání před 5 lety. Představitelé místní židovské komunity ovšem soudí, že australská židovská populace přesahuje 100 000 osob, neboť zdaleka ne všichni australští Židé jsou věřící. Nejvíce australských Židů žije v Melbourne a Sydney. Austrálie je desátou největší zemí s židovskou populací.

V blízkosti pařížského židovského muzea byl slavnostně otevřen park nesoucí jméno Anny Frankové. Válečný deník této židovské dívky z Amsterodamu, zavražděné nacisty, patří k nepůsobivějším svědectvím o hrůzách holocaustu.

Bankéř Vladimír Slucker, poslanec ruského parlamentu a dřívější prezident Ruského židovského kongresu, oznámil úmysl vybudovat židovskou televizní stanici globálního charakteru. Jak uvedl, považuje to za nezbytné vzhledem k výzvám, kterým čelí židovské komunity v současném světě.

Ve věku 81 let zemřel ve Spojených státech světoznámý historik holocaustu Raul Hilberg. Narodil se v Rakousku, roku 1939 s celou rodinou uprchl před nacisty, ale do Evropy se ještě za války vrátil jako americký voják. Proslavil se svým třísvazkovým dílem Zkáza evropských Židů, ale i dalšími knihami s tematikou genocidy Židů za druhé světové války. Česky vyšla od Raula Hilberga jediná kniha: Pachatelé, oběti a diváci - židovská katastrofa 1933 - 1945.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio