Zprávy z židovského světa

25. listopad 2007

Na místě někdejšího koncentračního tábora Bergen-Belsen v Německu bylo otevřeno muzeum. Na tomto místě zahynuly za druhé světové války desítky tisíc Židů, mezi nimi i lidé z území Čech a Moravy.

Postřižinské pivo získalo takzvaný košer certifikát. Požádala o něj izraelská firma odebírající místní pivo. Do židovského státu totiž nymburský pivovar vyváží jeho speciální druh. K tomu, aby se mohl prodávat i v košer obchodech, bylo nutné získat zvláštní osvědčení, které udělil izraelský rabín Menachem Kalcheim.

Izrael poskytl Mexiku a Dominikánské republice pomoc ve výši 20 000 dolarů, určenou na zmírnění následků tropické bouře Noel. Jedná se především o zdravotnický materiál a potřeby pro ty, kdo ztratili své domovy.

V předvečer výročí říšského pogromu z roku 1938, tzv. Křišťálové noci, byla do synagogy v Kolíně nad Rýnem slavnostně vnesena Tóra zachráněná právě při pogromu před 69 lety. Tóru poškozenou plameny u sebe po pogromu uschoval katolický duchovní Gustav Meinertz a nyní byla na náklady kolínského arcibiskupa Meisnera restaurována v Jeruzalémě. Tóra se nevrátila do své původní synagogy, protože ta byla během říšského pogromu zcela zničena.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio