Zprávy z židovského světa

17. únor 2008

Izraelští archeologové vykopali zeď ležící za dávnými hranicemi Jeruzaléma. Dokázali tak, že město vybudované biblickým králem Davidem mohlo být mnohem větší, než se původně myslelo. Izraelský úřad pro starověké památky předpokládá, že pět metrů vysoká zeď byla částí dvoupodlažního paláce, zničeného v roce 70 občanského letopočtu. Římané tehdy vydrancovali Jeruzalém a zničili druhý židovský chrám, který vybudoval král Herodes.

V pařížském ústředí UNESCO se 27. ledna poprvé uskutečnila oficiální připomínka Mezinárodního dne obětí holocaustu. Slavnosti se mimo jiné zúčastnili generální ředitel UNESCO Koichiro Matsuura, přeživší z Osvětimi, někdejší francouzská ministryně Simon Veil a izraelský zástupce v UNESCO David Kornbluth. Ten ve své řeči uvedl, že kdyby ve všech zemích včetně těch muslimských byl k dispozici výukový program o holocaustu, lidé by lépe porozuměli židovskému národu i Izraeli.

Turistický ruch v Izraeli dosáhl loni nejlepších výsledků od vypuknutí druhé intifády v roce 2000. Židovský stát navštívily v roce 2007 celkem 2 300 000 návštěvníků.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio