Zprávy z židovského světa

9. listopad 2008

Německé ministerstvo vnitra připravilo test o 320 otázkách z německé historie a současnosti, který je nově předkládán žadatelům o německé občanství. Představitelé německé Ústřední rady Židů vyjádřili své pobouření nad tím, že v historické části tohoto testu není nejmenší zmínka o holocaustu. V testu rovněž není zmíněn judaismus na rozdíl od křesťanství, hinduismu, islámu a buddhismu.

Nymburský pivovar vaří od loňska košer pivo, které vyváží do Izraele, USA a Kanady. Pivovar musel kvůli židovským náboženským předpisům částečně upravit technologické postupy při přípravě piva. Certifikát potvrzující kvalitu piva z hlediska židovských rituálních zákonů udělil pivovaru izraelský rabín Menachem Kalcheim, jeden ze dvou, kteří mají oprávnění udílet v Evropě příslušné certifikáty. Košer pivo je proti prémiovému nymburskému ležáku vyráběnému v Nymburku silnější, má 5,5 procenta alkoholu, střední říz a velmi jemnou hořkost. Košer pivo u nás již delší dobu vaří krušovický pivovar.

Indická poušť na severu Rádžastánu má být osázena milionem olivovníků vypěstovaných v Izraeli. Má se tak zúrodnit část nehostinné země a pomoci strádajícím rolníkům. Olivovníky jsou speciálně vyšlechtěné a v Izraeli se díky jim zazelenala část pouště Negev.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio