Zprávy z židovského světa

23. listopad 2008

Berlínská židovská obec podpořila projekt univerzity sdružující studenty různých vyznání. Mělo by jít o zařízení humanitně zaměřené s důrazem na umělecké předměty jako hudbu a výtvarné umění, ale i žurnalistiku. Počítá se s tím, že škola najde své sídlo v někdejším domově židovské mládeže Ahava ve východní části Berlína. Rozsáhlý objekt postavený v roce 1861 byl židovské komunitě navrácen v roce 1990, ale neobejde se bez nákladné rekonstrukce.

Košer vína jsou u nás stále oblíbenější. Loni se z Izraele do České republiky dovezla tato vína v hodnotě 812 000 korun, což meziročně znamená více než trojnásobný nárůst. Podle statistik se k nám loni dovezlo 7340 lahví košer vína, v první polovině letošního roku přes 4500 lahví. Oblíbeno je zvláště červené víno.

Varšavskou ješivu, zřizovanou hnutím lubavičských chasidů Chabad, ukončili první rabíni od konce druhé světové války. Studia v místní ješivě trvají jeden rok a jsou poslední etapou vzdělávání rabínů. Ti pak působí v židovských komunitách po celém světě. V Polsku, které bylo do druhé světové války centrem pro studia Tóry a Talmudu, studují dnes ortodoxní Židé z Izraele a Spojených států.

Při stavbě metra v řeckém městě Soluň byly nalezeny zbytky židovského hřbitova z přelomu 15. a 16. století. Byli na něm pochováni Židé, kteří v Soluni našli útočiště po svém vypovězení ze Španělska roku 1492, a jejich potomci. Židovská obec v Soluni čítající na 50 000 osob byla prakticky vyhlazena během nacistické okupace. Dnes ve městě žije přibližně 6000 Židů.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio