Zrestaurované sádrové sousoší lidických dětí odhalí v Hrabyni

Hrabyně na Opavsku dnes uctí památku 82 zavražděných lidických dětí. Přesně 74 let od vyhlazení středočeské obce nacisty odhalí v Památníku II. světové války zrestaurované sádrové sousoší.

To posloužilo jako předloha pro známý dětský pomník v Lidicích. Novou expozici doplní i zvukové nahrávky jejich posledních dopisů. „Každé dítě mohlo napsat jeden dopis, takže ty dopisy byly mnohokráte adresovány pro několik adresátů a byly odeslány den před jejich popravou,“ říká vedoucí památníku Kamila Poláková.

Sádrové sousoší původně stálo v Mariánské Týnici v kostele, ale protože nezapadalo do celkového kontextu, rozhodlo se ministerstvo kultury umístit ho někam jinam. Bylo převezeno do Hrabyně a poté probíhala rekonstrukce.

Na sádrovém sousoší několik měsíců pracoval restaurátor Tomáš Skalík, který musel každé z dětí pečlivě zdokumentovat, ošetřit a zatmelit praskliny. Až pak pro ně mohl vytvořit speciální plošinu v jedné z výstavních místností. „Nejprve jsme demontovali expozici, která tady byla dosud. Podoba by měla vypadat tak, jak je nainstalovaný pomník v samotných Lidicích,“ říká Tomáš Skalík.

Lidické děti zahynuly v roce 1942 v pojízdných plynových komorách v polském Chelmnu, vyhlazení Lidic jich přežilo jen pár. I tyto informace se tady v památníku lidé dozvědí, poprvé už dnes od 17 hodin.

autoři: Kateřina Daňková , pkr
Spustit audio