Zverimexy dříve a dnes. Hledali jsme srovnání v chrudimském obchodě s třicetiletou tradicí

5. leden 2019

Před rokem 1990 to vypadalo v obchodech se zvířaty a zvířecími potřebami úplně jinak, než dnes. Pamatujete si ještě, čím jste krmili psy, kočky nebo morčata před revolucí? O granulích většina z nás neměla tušení. Zato dnes je trh s potřebami pro zvířata přeplněný. Včetně hraček, pamlsků nebo pelíšků.

Výběr chlupatých domácích mazlíků je také mnohem rozmanitější, než dřív. Potvrzuje to vedoucí chrudimského obchodu Akvateraexo Vladimír Jehlička. Jeho obchod už oslavil třicetiny, a tak má pan Jehlička možnost bilancovat a srovnávat. 

Ochutnávka pro zákazníky přímo v obchodě se zbožím pro zvířata v Chrudimi na Masarykově náměstí

„Když jsem před třiceti lety začínal, tak lidi věděli, kdy přijedu z Holandska, odkud jsem vozil krmivo pro zvířata. A už na mě čekali před obchodem, pomáhali mně vykládat zboží a nakupovali. Dnes je nabídka nesrovnatelná. Pro zvířata se dělá strašně moc.  Ale rozhodně není všechno krmení kvalitní. Je dobré vybírat s rozmyslem a poradit se s odborníkem,“ říká Vladimír Jehlička.

Přibývají nové druhy drobných hlodavců

„Z hlodavců bylo možné před revolucí sehnat pro domácí chov maximálně syrského křečka a morče. Osmák degu, křečík Roborovského, džungarský křečík nebo pískomil, to je záležitost posledních deseti let,“ říká Vladimír Jehlička.

Jak si vybrat správného mazlíka

 Podle Vladimíra Jehličky je křečík Roborovského sice hodný, ale velmi rychlý. Takže utíká a hoňte si tohle miniaturní zvířátko po bytě. Křečík Roborovského je totiž nejmenší ze všech křečíků.

Křečík džungarský je sice pomalejší, ale pozor na něj. Klidně vás kousne. A navíc většina křečků a křečíků žije v noci, takže pokud nějaký ten šramot vadí vašemu spaní, křečci k nočnímu klidu nepřispějí. Délka jejich života je kolem tří let.

Ideální morče nebo zakrslý králík

Morče nebo zakrslý králík jsou přece jen přítulnější, zvyknou si na toho, kdo je krmí a dokonce ho radostně vítají. „Jeden můj kamarád měl dceru. Dostala zakrslého králíčka, který s ní byl v posteli dokud neusnula a teprve potom si šel k sobě do klece. A když se učila, tak jí seděl na klíně. Někteří jsou skutečně chytří,“ popisuje chovatel Jehlička.

Nepřekrmujte hlodavce

Seno je základem pro výživu králíků a morčat. V nabídce jsou samozřejmě i granule. Ale pozor na ty nekvalitní. „V některých krmivech pro morčata najdete například banán. A viděli jste někdy v přírodě morče, jak si rozdělává banán? Někteří výrobci přidávají do krmiva různé pochutiny, jen aby to bylo hodně barevné, což je zbytečné. Potom zvířata tloustnou a trpí civilizačními nemocemi, stejně jako lidé,“ varuje Vladimír Jehlička.

Vladimír Jehlička ve svém obchodě se zvířecími potřebami

 

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.