Zvířata na výstavu: pečlivě vybírejte a dbejte na jejich zdraví

26. květen 2018

Králíci, drůbež, holubi, exotické ptactvo, drobní hlodavci, kočky a další. To jsou jedinci, kterými se můžeme pochlubit na výstavách drobného zvířectva. Vybíráme samozřejmě ty nejhezčí. Na výstavách se hodnotí exteriér, a tak by zvíře nemělo vykazovat žádné zjevné vady. Ani příznaky nějaké nemoci.

„Každý chovatel by měl mít základní povědomost o tom, jakými onemocněními jeho zvíře může trpět. A měl by dbát na prevenci. Zvířata by měla být ve výstavní kondici, musí mít kompaktní srst nebo peří. Neměla by mít žádné parazity. I hmotnost by měla být v normě. U každého plemene jsou dány standardy, hmotnostní, barevné, kresebné. Jsou popsané ve vzornících, podle kterých je vyškolení posuzovatelé na výstavách hodnotí,“ vysvětluje generální sekretář Ústředního výkonného výboru Českého svazu chovatelů David Rameš.

Ptactvo je opatřené registračním kroužkem, králíci mají tetování v ušních boltcích. Na výstavu jsou přijata zvířata, která neprojevují příznaky nemoci. Výstavou navíc procházejí veterináři, kteří kontrolují, zda je vše, jak má být. Záleží na pořadateli výstavy, zda bude po majiteli zvířete požadovat také potvrzení o zdravotním stavu zvířete.

Hlavní výstavní sezona je na podzim a začátkem zimy. Jak by zvíře, přihlášené na výstavu, vypadat nemělo, ukazuje naše fotogalerie.

Spustit audio