Abeceda zdraví s Hanou Stříteckou, ředitelkou spolku Fér potravina: Mechanismus imunitního systému
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:49 Rozhovor s posledním vítězem ankety Šarmantní osobnost roku
- 03:58 Módní trendy: v březnu je nejvyšší čas pořídit si novou kabelku na jaro
- 07:44 Abeceda zdraví s Hanou Stříteckou, ředitelkou spolku Fér potravina - imunita
- 12:15 Křečové žíly a rozhovor s MUDr. Pavlem Křenovským
- 15:48 Etiketa při odchodu člověka za života
- 20:01 Klára Gočárová a její kniha Sťatá múza
- 24:05 Start nového ročníku ankety Šarmantní osobnost roku
Imunitní systém je složitý mechanismus, který chrání tělo před infekcemi, viry a dalšími škodlivými vlivy. Některé vitamíny a minerální látky mají na imunitní odpověď zásadní vliv, protože podporují tvorbu bílých krvinek, regulují zánětlivé procesy a posilují obranyschopnost organismu.
Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.
Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Ústavu Preventivního lékařství LF UK v Hradci Králové a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.
Opět základem by měla být pestrá a vyvážené strava, abychom většinu potřebných látek zajistili právě z potravin. Pokud ve stravě máme nedostatky může nám pomoci suplementace, zejména vitamínu D, který v zimních měsících chybí skoro všem.
Čtěte také
A které, že to vitamíny, minerální či ostatní látky potřebujeme? Zejména vitamín D, C, E, případně B-komplex, zinek, selen a betaglukany či omega 3 mastné kyseliny.
Vitamín C (kyselina askorbová) je jedním z nejznámějších posilovačů imunity. Působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Zároveň podporuje produkci bílých krvinek, které jsou zásadní pro boj proti infekcím.
Najdeme ho v kysaném zelí, paprice, bobulovém ovoci, obecně v ovoci, ale poměrně slušnou dávku si můžeme zajistit třeba i z brambor, pokud je budeme vařit i se slupkou. V zimních měsících si pro ovoce či zeleniny klidně můžeme sáhnout do mrazáku. Tam se totiž dávají v plné zralosti, což se o dovážených „čerstvých“ úplně říct nedá.
Čtěte také
Buď zvolte naše tradiční zimní zpracování zeleniny - prokvašení, pak kromě vit. C získáte i pro imunitní systém důležité probiotické kultury jenž nám zajistí správné mikrobiální osídlení střev, které je právě pro imunitní systém klíčové.
Dalším vitamínem je vitamín D. Jeho nedostatek kromě obecně známým problémům s hutností a pevností kostí bývá spojován s vyšší náchylností k infekcím, zejména v zimních měsících. Hraje klíčovou roli při regulaci imunitních odpovědí. Podporuje činnost T-lymfocytů, které pomáhají tělu bojovat proti patogenům.
Jeho přirozeným zdrojem je sluneční záření, ale v našich podmínkách, aby skutečně docházelo k plné syntéze v kůži je to sluneční osvit jen od května do září. Dalším zdrojem jsou tučné mořské ryby, vaječný žloutek nebo mléčné výrobky. Nicméně ze stravy nám skutečně úplně nestačí. Tedy tento vitamín je v zimních měsících vhodné suplementovat - ideálně v tukové podobě a s přídavkem vitaminu K.
Čtěte také
Když už jsme byly u tučných mořských ryb, tak ty nejsou zdrojem pouze vitamínu D, ale i omega 3 mastných kyselin, i ony slouží pro lepší funkčnost imunitního systému. Zejména pomáhají snižovat zánětlivé stavy v těle, ale o omega 3 MK si budeme povídat více v díle regenerace.
Důležité jsou i vitamíny skupiny B, zejména B6, B9 (kyselina listová) a B12, které se zapojují do tvorby červených a bílých krvinek a tím posilují celkovou obranyschopnost organismu. Zdroje B12 jsou maso, vejce, mléčné výrobky, ostatních „béček“ kvalitní pečivo či jiné celozrnné produkty a B9 se poté vyskytuje v listové zelenině.
Pokud bychom se bavili ještě o dalších silných antioxidantech či látkách zasahujících do imunitních systému, nesmíme zapomenout na vitamín E, selen a zinek. Vitamín E a zinek najdeme v semínkách a ořeších a zinek hojně zastoupen i v mase či luštěninách. Selen se vyskytuje v rybách, mořských plodech, mase, para ořeších.
Čtěte také
Poslední skupinou látek, které k péči o imunitní systém přidáme jsou betaglukany. O těch jsme mluvili v radioporadně už loni. Proto pouze připomenu, že přirozenými zdroji jsou zejména houby - hlíva ústřičná, královská, shiitake, reishi…, které můžeme běžně zařadit do našeho jídelníčku v podobě polévky, přídavku k masu apod.
Pokud sáhneme po suplementu, měli bychom si hlídat čistotu betaglukanů, která by neměla klesnout pod 80% a nejprve je potřeba organismus „naboostovat“, tedy zvýšit cca na týden dávku alespoň na dvojnásobek, poté už klasické dávkování a po ukončení suplementace musíme počítat s tím, že hladina v těle bez pravidelného doplňování z přirozených opět poměrně rychle klesne.
Tedy nezapomínejte, že ovoce a zeleniny by měla být běžnou součástí každého jídla, alespoň 2x týdně si dejte rybu, nezapomínejte na kvalitní pečivo, nějaké ty vločky, semínka, ořechy, zakysané mléčné výroby a další prokvašené produkty a také několikrát týdně kvalitní maso, ne uzeninu.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Vybírejte s námi Šarmantní osobnost roku! Už 1. března startuje další ročník ankety Českého rozhlasu
Další ročník ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku klepe na dveře. O tom, kdo se stane vítězem, rozhodnou vaše hlasy a tipy.
-
Pozor na sůl ukrytou v potravinách. Tady úplně neplatí, že je nad zlato, spíše méně = někdy více
Teď si to spolu pěkně osolíme. My Češi totiž rádi solíme, je ale skutečně sůl nad zlato? Nebo bychom měli nahrazovat sůl i jiný kořením? Jaké jsou zdravotní plusy i minusy?
-
Abeceda zdraví s Hanou Stříteckou, ředitelkou spolku Fér potravina: Vitamíny jako důležití pomocníci
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka