Abeceda zdraví s Hanou Stříteckou, ředitelkou spolku Fér potravina: Vitamíny jako důležití pomocníci

22. únor 2025

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:52 Rozhovor s šarmantním hercem Janem Přeučilem
  • 05:56 Módní trendy jara s módní návrhářkou Jitkou Šedovou
  • 11:07 Etiketa na svatbě pohledem experta na etiketu Daniela Šmída
  • 15:39 Abeceda zdraví s Hanou Stříteckou, ředitelkou spolku Fér potravina
  • 20:04 Kosmetický rádce se zaměřil na naši kůži

Často v našem vysílání slyšíte, jak je důležité brát vitamíny, protože jsou důležité pro naše zdraví. Víme ale, jak využívat jejich potenciál? A je možné se třeba naopak i vitamíny předávkovat? O tom všem si povídám s Ing. Hanou Stříteckou z Ústavu Preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a také ředitelkou spolku Fér potravina.

Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.

Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Ústavu Preventivního lékařství LF UK v Hradci Králové a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.

Proč jsou vitamíny důležité pro naše zdraví?
Protože vitamíny slouží například k tomu, aby naše tělo dobře spalovalo tuky a sacharidy, abychom měli správně nastavený imunitní systém, aby nám fungovala regenerace organismu. Zkrátka spousta jsou to pomocníci při průběhu spousty důležitých procesů v našem těle.

Čtěte také

Vitamíny tedy pomáhají ostatním živinám a látkám v těle, aby fungovaly tak, jak mají.

Kde všude vitamíny najdeme?
Obecně se tvrdí, že je to ovoce a zelenina. Ale není to zcela pravda. Ano, je to ovoce a zelenina, ale také například maso, mléčné výrobky, obiloviny. Nelze tedy říci, že by se vitamíny nacházely pouze v ovoci a zelenině.

Jak vhodně doplňovat vitamíny, například v zimním období?
Základem je, že bychom měli mít co nejpestřejší stravu. Nebát se jít například i do mražené zeleniny a ovoce. A pokud to nestačí, což se týká třeba vitamínu D, tak můžeme sáhnout po nějakých suplementacích.

Čtěte také

Za sebe musím říci, že jediný vitamín, která do sebe nejsme schopni ze stravy dostat, zejména právě v zimním období, je zmíněný vitamín D.

Můžeme se také vitamíny předávkovat?
Můžeme, protože vitamíny jsou rozpustné buď v tuku nebo ve vodě. Ty ve vodě rozpustné vlastně vyčůráme, to je výhoda. Pokud je ovšem řeč o vitamínech rozpustných v tuku, tak tam je problém, že ony se nám ukládají v těle. A tady bohužel předávkování může mít i neblahé důsledky.

Jak vitamíny kombinovat, aby měly co největší účinnost? Co byste doporučila?
To je složitější. Vždy potřebuji vědět, k čemu mi má vitamín nebo minerální látka sloužit. Jako příklad uvedu vápník. Pokud ho chci kvůli kostem, tak k němu potřebuji vitamín D. Pokud jej ale chci pro imunitní systém, tak by bylo vhodné, aby k němu byl ještě i vitamín K.

Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To jsou takové nejrůznější kombinace. je ale pravdou, že farmaceutický průmysl na tyto informace docela dobře reaguje a neprodává už jen onu konkrétní látku samostatně, ale právě v oněch vhodných kombinacích.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související