Amaretto - italský likér

S naší gastropedií začínáme u písmena A. Pod ním najdeme i amaretto - italský likér se zřetelnou vůní po mandlích, i když je vyráběný z meruňkových pecek.

Jeho název je odvozen od slova "amaro" (hořký). Původní likér pochází z Lombardie v Itálii - z městečka Saronno. Podle legendy se Amaretto zrodilo v roce 1525, kdy malíř Bernardino Luini maloval frescu v tamním kostele "Santa Maria delle Grazie".

Předlohou pro portrét Madonny mu byla tamní mladá a ovdovělá hostinská. Stala se jeho milenkou, a aby mu dokázala svou náklonnost, chtěla ho obdarovat. Přinesla mu brandy, ve které nechala máčet pecky meruněk. Více jí její poměry nedovolovaly. A tak nějak prý vznikl vůbec první likér Amaretto.

V dnešní době je navíc Amaretto oslazeno cukrovým sirupem a zbarvené karamelem dohněda. Likér se také využívá k míchání různých koktejlů; např. "Amaretto Sour" s citrónovou šťávou, plátkem pomeranče a třešničkou nahoře.


Soutěž

Otazníky, nápověda, poradna, chat

Amaretto je i nezbytnou součástí jednoho slavného dezertu, který je připravován ze sladkého žloutkového krému se sýrem mascarpone a podlouhlých cukrářských piškotů. Věděli byste, jak se tento dezert jmenuje?

a) Pannacota
b) Tiramisu

Jestli víte, o který dezert jde, tak si s námi zkuste zasoutěžit. Stačí poslat SMS. Pokud si myslíte, že je to pannacota, napište textovku ve tvaru POCHOUTKY (mezera) A, pokud sázíte na tiramisu, napište POCHOUTKY (mezera) B, nezapomeňte připojit i svoje jméno a adresu a pak SMS pošlete na číslo 907 77 04. Máte čas až do úterní půlnoci (do 7. ledna).

Vyhrát můžete 2 dárkové poukazy na tříchodovou degustaci včetně pití v rámci festivalu Grand Restaurant v hodnotě 600,- Kč a navrch Mauerův výběr Grand Restaurant 2014.

Vítěze prozradíme příští neděli (12. ledna). Tak pátrejte, pište a soutěžte.