Asociace romských hudebních umělců hledá a podporuje romské talenty

4. květen 2023

Asociace romských hudebních umělců v České republice je spolek založený v roce 2021. Jeho cílem je pomoci romským hudebníkům profesionalizovat se. Asociace chce ve společnosti rozšířit povědomí o romské kultuře, romských umělcích a zvýšit zapojení do hudebního a kulturního průmyslu. Dušan Vagai připravil rozhovor s Milanem Klempárem, jedním ze zakladatelů kapely Imperio, a s Markétou Bubik, projektovou manažerkou projektu.

Markéta Bubik: „Cílem spolku je najít, podpořit a zviditelnit amatérské profesionální romské umělce. Umělci se mohou zviditelnit na české a norské hudební scéně. Projekt totiž podporují Norské fondy ve spolupráci s ministerstvem financí.”

Jak to vypadá v praxi?

Markéta Bubik: „Uspořádali jsme dva semináře, v Lipníku nad Bečvou a v Přerově. Prvního se zúčastnilo na 100 zájemců, druhého kolem 50. Představili jsme jim naši společnost a možnosti realizace na hudební scéně.”

Kdo tvoří tým ozvučovací agentury?

Markéta Bubik: „Já jsem projektový manažer a dále tu je řada dalších, včetně Milana Klempára, který zajišťuje výběr a hodnocení konkrétních interpretů, se kterými by pak měli být natočeny propagační medajlonky.”

Markéta Bubik: „Hlavním subjektem je Asociace romských hudebních umělců v ČR (https://www.youtube.com/@arhu_v_cr) a přidružená Ozvučovací agentura SERENDIPITY s.r.o., kerá se před dvěma týdny přejmenovala na I AM the SOUND. Firmu, která nabízí technické zázemí, tzn. Ozvučování, osvětlování, atd. Pomáhá romským festivalům s technickým zabezpečením a realizací jednotlivých akcí.”

Asociace romských hudebních umělců je tedy jenom pro Romy?

Markéta Bubik: „Přesně tak. Jejími členy jsou pouze romští umělci. Ti mají vlastně velmi málo informací o tom, jakým způsobem by se mohli prezentovat na hudební scéně. A my jim tyto základní informace z oblasti managementu, organizace akcí, technického zabezpečení, poskytujeme.”

Patří mezi poskytované informace i povědomí o tom, co je OSA?

Markéta Bubik: „Také. Ochranný svaz autorský a Intergram. Všechny informace jsou dostupné na našich webových stránkách www.arhuvcr.eu, nebo na sociálních sítích Facebook, Instagram a Twitter.”

Pane Klempáre, jak může agentura umělcům pomoci?

Milan Klempár: „Vytvořili jsme medajlonky pro romské umělce v kategoriích od 8 do 60 let. Jde o jednotlivce i kapely, někteří na hudební scéně působí už několik let. Dále umělce směřujeme do Základních uměleckých škol a k dalšímu hudebnímu vzdělávání. Motivací pro řadu z nich budou i sdílené medailonky na našem webu, kde je budou moci fanoušci dohledat a poslechnout.”

Milan Klempár: „Příkladem může být Gypsy Four Band, mladá kapela z Prostějova, která bude mít svůj první koncert 6.5., další 13.5. Chodí na zkoušky, baví je to, zlepšili se ve škole, což je moje podmínka, aby dobře fungovali v reálném životě.”

Projekt je prozatím cílem na Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Dušan Vágai
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.