Babské rady a zelí. Na šlíškách si pochutnáte, šťáva z kysaného zelí poslouží jako čistič
Kysané zelí je ideální zdroj vitaminů C po celý rok. A dokáže pomoci i s artrózou.
Z hlávky bílého zelí sloupnete podle potřeby několik listů a vhodíte je do vroucí vody na 2 minuty spařit. Poté vyjmete, přiložíte na postižené místo a na 30 minut převážete šátkem.
Šťáva z kysaného zelí je báječný čistitič – když jí polijete skvrnu na koberci a místo ještě posypeme solí a poté vykartáčujeme, radost pohledět.
Pochutnat si můžete i na zelných šlíškách. Hlávkové zelí nakrájejte nadrobno, osolte a promněte, až zesklovatí a pustí trochu vody. Zasypte je hrubou moukou a udělejte těsto. Z válečku těsta nakrájejte kousky a vytvarujte malé válečky – šlíšky. Opražte cibulku na slanině a pak k tomu přidejte kousek oblíbené uzeniny. Promíchejte s válečky a zapečte v troubě do zlatova.
Související
-
Návykové zelné šlíšky s cibulkou a slaninou Ivety Podlucké vyškrábete až na dno pekáče
Jestli si chcete udělat rychlé a téměř návykově dobré jídlo, vsaďte na zelné šlíšky s cibulkou a slaninou od Ivety Podlucké z Veselí nad Moravou na Slovácku.
-
Rozdíl mezi červeným a bílým zelím
Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Závin s kysaným zelím
Čtvrteční Apetýt nabídne recept na slaný závin s kysaným zelím. Je vhodný na svačinu nebo večeři. Vyzkoušejte ho!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.