Bazalku využijete na pesto, ale také na popraskané rty. Stačí ji nasekat a smíchat se sádlem

10. duben 2023

Vůně bazalky je vůní středomoří a je typická i pro místní kuchyni. Kombinuje se s rajčaty, olivovým olejem a ostřejšími sýry, oblíbená je jako pesto smíchaná s česnekem a opraženými slunečnicovými semínky.

Ovšem má i léčivé účinky! Popraskané rty zahojí směs sádla a nasekané bazalky. Voňavá bylinka také podpoří tvorbu mateřského mléka.

A bolest hlavy přejde, když budete popíjet tento nápoj: Do půl litru vody vložte dvě snítky bazalky a povařte. Přeceďte a přidejte šťávu z jednoho pomeranče.

Zkuste si vyrobit bazalkový olej, není to nic složitého! Pokrájíte bazalku, malou cibulku (nejlépe jarní) a kousek červené papriky. Směs zalijete olivovým olejem a dáte do skleničky. V chladu nechte 10 dní a poté používejte jako dresink na salát.

Věděli jste, že v Indii je bazalka posvátná? Má rituální význam, její stonky tam nosí věřící jako růžence.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.