Bešamel je velmi jednoduchá omáčka

Pod svým dnešním názvem se bešamel poprvé objevil ve slavné francouzské kuchařce „Francouzská kuchyně“ z roku 1651. Omáčka byla pojmenovaná na počest markýze Louise de Béchameila, finančníka a správce Bretaně, který je někdy nesprávně označován za autora receptu.

Možná to bylo tím, že měl jako hlavní hostitel na starosti kuchyni v domácnosti Ludvíka XV. Jedná se o základní omáčku, která vznikne postupným zamícháním nebo zašleháním horkého mléka do zchladlé světlé jíšky.


Věděli byste tedy, co kromě mléka tvoří omáčku bešamel? Jinými slovy, z čeho se dělá jíška?

a) z cibule a mouky – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) z másla a mouky – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální stolní mixér Vital s 1,5litrovou nádobou a pěti rychlostmi od společnosti Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 25. listopadu!