Bezpečnostní analytik Andor Šándor: S koronavirem bychom se měli naučit rozumně žít

8. únor 2021

Generál v záloze Andor Šándor je uznávaným odborníkem na otázky bezpečnosti, hrozby terorismu a krizový management. „Koronaviru se nebojme, ale respektujme ho. Žijme zdravě, dodržujme opatření a starejme se o své duševní zdraví,“ radí v současné krizi.

Když se řekne krize, spojíme si ji dnes zejména s novým typem koronaviru. Bezpečnostní poradce Andor Šándor ale upozorňuje, že nesmíme zapomínat ani na ostatní hrozby. „Koronavirus neuklidnil obavu z terorismu, jen je momentálně více vidět. Zcela nepochybně nás čeká také oteplování i další migrační vlna,“ vyjmenovává.

V popředí koronavirová krize

Od svého prvního výskytu dosáhlo onemocnění covidem-19 světové pandemie. Nová krize ale podle Andora Šándora ukázala i jiné nedostatky společnosti. „Myslím si, že největší problém, kterému Česko čelí, je ne příliš funkční stát. Viděli jsme to už loni na začátku koronavirové krize, kdy nebyly žádné roušky,“ domnívá se.

„Myslím si, že bychom se měli s koronavirem především rozumně naučit žít, abychom si kvůli boji proti covidu nezničili ekonomiku nebo celou jednu třídu lidí. Měli bychom velmi pečlivě vážit na misce vah,“ upozorňuje.

Současná situace také zastiňuje další celosvětovou krizi – klimatickou, jejíž důsledky dříve či později poznají všechny státy světa. „Omezení leteckého provozu nakonec ukázalo, jaký vliv má na čistotu ovzduší. Možná i současná opatření nám ukázala, jak se v momentě, kdy jsme jako lidstvo v plné síle, nedíváme doleva, doprava a přírodu likvidujeme,“ říká Andor Šándor.

Zanechávání elektronické stopy

Andor Šándor strávil osmnáct let v armádě. Z řadového vojáka se vypracoval do řídících funkcí, zažil sérii teroristických útoků 11. září 2001 ve Spojených státech amerických a svou kariéru ukončil ve funkci náčelníka Vojenské zpravodajské služby České republiky. „Z legrace říkám, že svobodu jsem objevil až v pětačtyřiceti letech. Až po odchodu z armády jsem začal objevovat věci, které jsem nikdy neznal. Dokonce už ani nevstávám v šest ráno,“ směje se Andor Šándor.

S nabytou svobodou ale musí jít ruku v ruce odpovědnost za své jednání. Předtím než začneme řešit, jaké informace o nás sbírají různé instituce a firmy, měli bychom zkontrolovat to, co prozrazujeme sami. „Všechny moderní technologie, které používáme, nám pomáhají lépe a rychleji žít, ale zároveň nás zrazují tím, že za sebou zanecháváme elektronickou stopu. Na druhou stranu na sociálních sítích dobrovolně sdělujeme řadu informací, které mohou být zneužity kdykoli a kýmkoli,“ upozorňuje bezpečnostní analytik.

Proč si Andor Šándor přeje, aby si Češi více vážili své země, ale také nezapomínali na rozvíjení vztahů s okolními státy? Existují tajemství, které Šándor jako bývalý zpravodaj nesmí prozradit? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio