Bobkový list je učiněný zázrak a nepatří jenom do polévky. Má totiž léčivé účinky
Vavřín, chcete-li bobkový list, se v české kuchyni používá už stovky let a dodnes je nezastupitelný. Přidává se čerstvý nebo sušený do polévek, omáček, k pečeným i dušeným masům.
Nejen, že jídlům dodává specifickou chuť a vůni, ale jeho používání má také velmi dobrý vliv na naše zdraví. Snižuje hladinu cukru v krvi, čistí játra, mírní otoky, pomáhá při nechutenství a podporuje trávení.
Můžete z něj také uvařit čaj proti kašli nebo ho vylouhovat v teplém oleji a mazat s ním bolavé klouby. Bobkový list je zkrátka další z dlouhé řady bylinek, bez kterých se naše babičky neobešly. A my jsme na ni naštěstí nezapomněli.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.