Bramborový salát bez celeru a s uzeninou? Nebo raději s majonézou a hráškem?
Bramborový salát patří neodmyslitelně na štědrovečerní tabuli a každá rodina má svůj tradiční recept. Nahlédla jsem do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 a možná vás překvapí, že ho připravovala ze zbytků.
Uzený jazyk, šunka, kapouni, studená telecí pečeně a třeba i koroptev. Nakrájené zbytky doporučovala smíchat s majonézou a přidat teplé brambory a cibuli. Kde vzala Magdalena Dobromila inspiraci k tomuto receptu, není úplně jasné. Víme ale to, že se na štědrovečerní tabuli běžných rodin dostal v 60. letech minulého století.
Receptura se ustálila na vařené brambory, kořenovou zeleninu, vejce, cibuli a majonézu. V bohatších rodinách ještě přidávali uzeninu. A velmi podobný jej připravujeme i dnes. Tak ať se i letos podaří.
Související
-
Na Vánoce připravujeme asi 15 tisíc vánoček, je to výhradně ruční výroba, říká pekař Mašek
Vánočka… Bez ní si Vánoce dokážeme těžko představit. O správné vánočce i o kouzlu teplého chleba si s pekařem Janem Maškem povídala Iveta Kalátová.
-
7 fíglů na tradiční vánočku od mistra cukrařiny Josefa Maršálka
Vánočka je královnou vánočního pečení. Josefova vánočka je voňavá, vláčná, chutná máslově a drží tvar. Když dodržíte jeho postup, upečete skvost.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.