Brambory máme rádi, protože se z nich dá připravit skoro všechno. Náš oblíbený recept na ty nové!
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 01:06 Rozhovor s architektem Davidem Vávrou
- 05:32 Módní trendy a kombinace jarního a zimního oblečení
- 09:06 Velikonoční zvyky a tradice i letošní trendy
- 14:44 Nové brambory na talíři a oblíbený recept z nich
- 19:14 Využití oslího mléka v kosmetice i pro zdraví
- 23:33 Anděl mezi zdravotníky - soutěž sestřiček a lékařů
- 27:34 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku
Domácí nové brambory vypěstované na zahradě nebo na balkoně chutnají mnohem lépe než kupované, o tom žádná! Právě, že je sezóna nových brambor tak krátká, tak bychom ji měli stoprocentně využít.
Čtěte také
Jelikož se jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají nové brambory menší, mají tenkou a světlou slupku, obsahují více vody a bílkovin a mnohem méně škrobu než pozdní, proto jsou šťavnatější, jemnější a lépe stravitelné. Brambory obsahují množství sacharidů, bílkovin a vlákniny, vitaminy A, B a hlavně C - čerstvě vykopané brambory céčka obsahují až třikrát více než skladované!
Díky vysokému obsahu draslíku a sodíku pomáhají při odvodňování a detoxikaci. Zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor jsou zase důležité pro zdravé kosti, klouby, srdce, kůži, vlasy, nehty a celkovou imunitu.
Brambory v kuchyni
Čtěte také
Brambory máme rádi, protože se z nich dá připravit skoro všechno, na co si vzpomeneme. Můžeme je vařit, péct, zapékat, dusit, grilovat, restovat, udělat z nich kaši, knedlíky, omelety či placky i sladké pečivo, jsou oblíbenou součástí salátů a polévek atd. A kdo by neznal šišky s mákem, brambory na loupačku, či halušky s brynzou!
Brambory vaříme nebo jinak tepelně upravujeme vždy co nejkratší možnou dobu. S každou minutou varu z nich totiž uniká draslík a vitamin C. Lepší je vařit je ve slupce s kmínem a teprve uvařené je oloupat.
Nové brambory - sklizeň 1.1. - 15.5.
Vyznačují se tenkou slupkou, která se neloupe. Povětšinou pochází z Maroka, Španělska, Řecka, Egypta a Itálie.
Rané brambory - sklizeň 16.5. - 30.6.
Tyto brambory jsou běžné i z české produkce. Obsahují hodně vody a málo škrobů, proto nejsou vhodné k delšímu skladování, vynikají delikátní chutí.
Konzumní (pozdní) brambory - sklizeň po 30.6.
Tyto brambory se používají i pro průmyslové zpracování. Na trhu se objevují obvykle po 1.9. Ty konzumní, určené k jídlu, se rozlišují podle množství škrobu na tzv. tři varné typy.
Náš oblíbený recept z nových brambor
- 1 kg nových brambor
- 400 g tvrdého sýru na strouhání
- 100 g másla
- sůl
Ještě před úpravou se vždy ujistíme, především u skladovaných brambor, že nejsou zelené a nejsou na nich klíčky. To značí přítomnost solaninu, látky, která je jedovatá.
Nové brambory díky nízkému obsahu škrobu nejsou vhodné na těsta, bramboráky, knedlíky a jiné úpravy, na které je potřeba mouka.
Postup:
Brambory opatrně oškrábejte. Nejlépe jen tak houbičkou, nebo opatrně nožíkem.
Dejte do osolené vody a vařte do měkka.
Mezi tím si nastrouhejte sýr najemno (eidam, nebo ementál).
Máslo si rozehřejte v rendlíku. Mělo by být horké.
Uvařené brambory vyceďte a hned horké rozdělte do talířů.
Horké brambory posypte nastrouhaným sýrem a přelijte přepuštěným máslem.
Sýr se na bramborách krásně rozteče a je to vynikající.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Vybírejte s námi Šarmantní osobnost roku! Už 1. března startuje další ročník ankety Českého rozhlasu
Další ročník ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku klepe na dveře. O tom, kdo se stane vítězem, rozhodnou vaše hlasy a tipy.
-
Gastronomické putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za zajímavými exotickými recepty celého světa
V rámci Habaděje Českého rozhlasu Hradec Králové cestujeme každý všední den před polednem spolu s šéfkuchařem Radkem Pálkou po nejrůznějších zemích světa.
-
Salát z brambor a okurky podle Majdy (od paní Magdalény z...
Suroviny: brambory, salátová okurka, ředkvičky, cibule, pažitka
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka