Brněnská Vila Stiassny si zahrála ve filmu Lída Baarová i v televizním seriálu Bohéma

19. červenec 2018
Česko – země neznámá

Velkolepou moderní stavbu postavil na sklonku 20. let minulého století slavný brněnský architekt Ernst Wiesner pro rodinu židovského textilního továrníka Alfreda Stiassni. Ten v ní ovšem se svou ženou a dcerou žil pouhých devět let. Pak musela na začátku roku 1938 celá rodina s ohledem na svůj původ odejít do exilu.

Vile Stiassny se po druhé světové válce začalo říkat vládní vila. „Odstartovala to návštěva prezidenta Edvarda Beneše v roce 1945. V pozdějších letech ji jako svoje reprezentační prostory využíval krajský národní výbor. Ubytovával zde svoje nejvzácnější návštěvy. Pobýval tady například i kubánských prezident Fidel Castro,“ říká Kateřina Konečná z Národního památkového ústavu, který vilu spravuje a po obnově ji od prosince 2014 zpřístupňuje veřejnosti.

Honosný dům v brněnských Pisárkách je v mnoha ohledech výjimečný. A byl už i v době svého vzniku. „Unikátní je už svou rozlohou, zastavěná plocha je více než 900 metrů čtverečních. Vila je navíc podsklepená, má přízemí, patro a používala se i střecha. Pro tříčlennou rodinu nabízela opravdu velmi luxusní prostory. Už jen to, že v domě jsou čtyři koupelny, bylo na prvorepublikový dům výjimečné,“ dodává Kateřina Konečná. Vilu navíc obklopuje více než tři a půl hektaru velká zahrada.

Interiéry Vily Stiassny i její bezprostřední okolí několikrát padly do oka filmovým tvůrcům a televizním štábům. „Režisér Filip Renč tady natáčel záběry do filmu Lída Baarová. Nejčastěji jste naši vilu mohli vidět v televizním seriálu Bohéma. Tam si vila zahrála dům Vlasty Buriana a diváci ji tak mohli vidět prakticky v každém dílu,“ říká průvodkyně.

Vila Stiassni je pro veřejnost otevřena po celý rok. Každý pátek, sobotu, neděli a o státních svátcích si mohou zájemci vybrat ze dvou nabízených prohlídkových okruhů, třetí okruh má pevně stanovené termíny. Komentované prohlídky interiérů vily začínají každou celou hodinu.

https://www.vila-stiassni.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři