Burek s masovou náplní
Burek pochází z turecké kuchyně. Je velmi populární v zemích bývalé Jugoslávie, ale také v severní Africe a po celém Balkánu. Je připravován z taženého těsta, může být s různými náplněmi.
Náplně jsou většinou slané. Ať už jde o masovou náplň, tvarohovou, zeleninovou, zejména zelnou či špenátovou, nebo houbovou, vždy se jedná o velmi dobrý a lahodný pokrm, jehož příprava není sice jednoduchá, ale stojí za to si ho připravit. Může být připravován jako úzký závin, třeba i stočený do spirály či jako plněný „uzlík“ nebo kulatý jako koláč.
- Na těsto: 350 g hladké mouky
- 150 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 lžičky octa
- špetka soli
- Na náplň: 500 g mletého masa
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř, sůl, event. oblíbené koření či bylinky
- rozpuštěné máslo smíchané s olejem na potírání (cca 100 g)
Mouku prosejeme na vál a v jejím středu prohloubíme důlek. Do vlažné vody rozklepneme vejce, přidáme tuk, sůl, ocet a dobře rozmícháme. Tekutinu pozvolna lijeme do mouky a pomocí nože zpracujeme v řídké těsto. Jakmile těsto houstne, zpracováváme jej dále rukama. Hotové těsto musí být hladké, lesklé a pružné, nechytá se ruky ani válu. Utvoříme z něj dva bochánky, které potřeme je vlahým máslem, přiklopíme miskou a na teplém místě je necháme minimálně 20 minut odpočinout. Ideální je nechat těsto odpočinout přes noc. Na stůl rozprostřeme čisté plátno nebo ubrus, poprášíme moukou, doprostřed položíme bochánek těsta a lehce ho rozválíme. Potom placku potřeme vlahým máslem smíchaným s olejem a opatrně ho rukama vytahujeme, aby bylo velmi tenké. Opět ho potřeme tukem. Z poloviny náplně vytvoříme váleček, který položíme na jednu stranu připraveného těsta. Pomocí ubrusu těsto svineme do tvaru tenkého závinu, přeneseme na pomaštěný plech a povrch opět potřeme tukem. Stejným způsobem připravíme i druhou polovinu těsta. V předehřáté troubě upečeme dozlatova. Ještě teplý nakrájíme.
Příprava náplně:
K mletému masu přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, vejce, osolíme, opepříme, event. okořeníme oblíbeným kořením či bylinkou. Vše dobře promícháme. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme trochou strouhanky.
Vhodným doplňkem je čerstvá či nakládaná zelenina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.