Čerstvé jahody nejsou jenom chutné, ale také velmi zdravé
Také milujete jahody? Možná je pokládáte jen za lahůdku spojenou se začátkem léta a vzpomínkami na dětství. Jahody jsou přitom opravdu zdravé a pochutnávat by si na nich měli i dospělí.
Věděli jste, že obsahují dvakrát více vitaminu C než citron? A nejenom to. Jejich pojídáním vyčistíte krev a klouby při dně nebo revmatismu. Posílíte srdce, ledviny, cévy, nervy i trávení. Pomáhají také při léčbě ekzémů nebo hemeroidů a dokonce je prokázáno, že zpomalují stárnutí. Je až k nevíře, jak něco tak dobrého může být zároveň tak zdravé. Jen nezapomeňte, že nejlepší a nejkvalitnější budou jahody ze zahrádky nebo ty od českých pěstitelů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.