Červená řepa na krásu i pro zdraví. Směs řepy s medem vám sníží vysoký krevní tlak
Červená řepa je pro vaše zdraví velmi prospěšná. Její konzumace brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Má močopudné účinky, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
Podporuje růst buněk, aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Červená řepa vyvolává optimističtější náladu a omlazuje! Dodává totiž pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
Vysoký krevní tlak sníží šťáva z červené řepy smíchaná s medem. Ovšem spotřebovat můžete i zelené listy z řepy, konzumují se dušené nebo vařené.
A ještě jeden recept pro ty, kteří řepu nemají v oblibě. Řepové chipsy totiž chutnají téměř všem – syrovou řepu nakrájíte na tenká kolečka, kladete na plech s pečicím papírem. Každé kolečko ozdobíte kouskem sýru, vše pokapete olejem, osolíte a pečete do křupava.
Související
-
Recepty s červenou řepou – salát, boršč, sladký chlebíček
Červená řepa je kouzelná. Výrazně podporuje růst a obnovu buněk, odstraňuje jedovaté látky, omlazuje, chrání srdce. Jak ji využít v kuchyni? Inspirujte se u Petra Stupky.
-
Velikou řepu ať pěstují v pohádce. Vy ji nenechávejte přerůst
Nenechávejte řepu přerůst. Čím menší, tím lepší. Nevelké bulvičky jsou křehké a dobře vybarvené, starší a příliš velké často zdřevnatí. Pochutnáte si nejen na červené řepě.
-
Červená řepa je zdravá celá. Pochutnat si můžete i na jejích vitamíny nabitých listech
Listy červené řepy rozhodně nevyhazujte, byla by to věčná škoda. Jsou totiž zdravé a velmi chutné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.