České buchty
Makové, tvarohové nebo povidlové buchty tak, jak je pekly naše maminky, babičky nebo prababičky nám všem vždycky budou připomínat sladké a bezstarostné dětství. Pojďte zavzpomínat.
- 700 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 40 g droždí
- 50 g vlahého másla
- 50 g vlahého sádla
- cca 300 – 350 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- sůl
- sádlo a máslo na pečení
- maková, povidlová nebo tvarohová náplň
Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a vykynutý kvásek. Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček. Na každou dáme lžičkou přiměřené množství připravené náplně a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme. Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.