Český chřest - pochoutka králů a císařů. Udělejte si úžasnou chřestovou polévku s parmezánem
Chřest se v českých zemích pěstoval už před více než sto lety. Za první republiky jsme ho vyváželi do celé Evropy. Po válce bylo jeho pěstování úplně zrušeno - jedni říkají, že prý šlo v očích minulého režimu o maloburžoazní přežitek, druzí, že bylo po válce potřeba nakrmit vyhladovělé a zbídačené lidi. A k tomu se náročný chřest, určený pouze pro smetánku, nehodil.
Chřest je lahůdková zelenina, které se někdy říká královská. Údajně má afrodiziakální účinky.
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 brambory
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- šťáva z půlky citronu
- 75 g strouhaného parmazánu
- 150 ml 33 % smetany ke šlehání
Pěstování chřěstu je oproti jiným zeleninám poměrně náročné. Než začnou pole plodit, trvá to tři roky. Výhonky rostou v sezoně (půlka dubna až konec června) z nahrnutých záhonů, takzvaných hrobů, a to několik centimetrů za den. Hroby musejí být zakryty plachtami, které regulují teplotu hlíny.
Existuje bílý a zelený chřest. Neznamená to ale, že jsou to odlišné odrůdy (v tom se často chybuje). Bílý vyrůstá přikrytý hlínou a nedochází u něj k fotosyntéze. Zelený chřest přikrytý hlínou není.
Nejlepší je jíst chřest do 48 hodin po sklizni. Proto mají Češi s chřestem často negativní zkušenosti. V obchodech bývá k dostání často chřest dovezený z jihu Evropy nebo Ameriky. Je pak starý, vyschlý a dřevnatý. Čerstvý chřest nesmí mít ovadlé růžičky. Bílý chřest musí hlasitě puknout při přelomení „vejpůl“.
Tak dobrou chuť!
Postup:
Chřest očistěte, nakrájejte na špalíčky a zahřejte v hrnci na másle.
Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kostičky brambor, plátky česneku a vše krátce opečte.
Do hrnce nalijte vývar a polévku 15 minut povařte.
Přilijte smetanu, šťávu z citronu, sůl a pepř a základ rozmixujte na hladký krém.
Chřest je výborným a nízkokalorickým zdrojem draslíku. Příznivě ovlivňuje sliznice, zlepšuje imunitu, blahodárně působí na nervovou soustavu a posiluje paměť.
Příznivě působí na pleť, vlasy, nehty, klouby, pomáhá spalovat tuky, čistí krev, povzbuzuje hormony, které nám navozují pocit radosti a štěstí, dokáže navodit hluboký spánek a působí též jako afrodisiakum.
Související
-
Ivančice proslavil nejen tamní chřest
Vydáme se společně napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality.
-
Uvařte si pravé italské rizoto se zeleným chřestem. Syté jídlo krémové konzistence vás nadchne
Každý kuchař, který ve své kuchyni přivede na svět chřestové rizoto, si zaslouží poklonu, protože jeho příprava v sobě snoubí dvě dovednosti najednou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka