Chcete zažít klukovský sen? Zajeďte se podívat do muzea plného angličáků v Rokytnu u Pardubic

8. prosinec 2019

Václav Blažek z Rokytna na Pardubicku shromáždil více než 12 tisíc modelů aut. Před pěti lety to nejlepší ze své sbírky vystavil ve stálé expozici, v bývalé rokytenské hospodě. Muzeum nazval „Klukovský sen, holčičkám vstup povolen“. Do dětských let vrátí jistě každého návštěvníka.

Expozice muzea je přehledná, Václav Blažek kolekci autíček uspořádal podle jejich hlavních výrobců, před každou z vitrín je umístěná vlajka příslušné země. Nejde přitom jen o modely osobních aut, v expozici si můžete prohlédnout také motorky, kamiony, autobusy, vojenskou i stavební techniku a nechybí ani auta Jamese Bonda nebo terénní vůz ze seriálu Daktari.

Jedna z vitrín představuje nejstarší exempláře sbírky. Jsou to sto let staré plechové modely prvních aut, které jsou opatřené pružinou, takže jsou i funkční. Nejstarším modelem je kabriolet z dvacátých let minulého století od firmy Mettoy, předchůdce firmy Corgy. „Mám ho i s krabicí, a to je vzácné. Dneska mají pro sběratele paradoxně větší cenu krabice než samotná autíčka,“ říká Václav Blažek.

„S autíčky si děti hrály, třeba je i poničily, ale auta vydržela. Ovšem ty krabice se v drtivé většině případů vyhazovaly. Takže dnes, když to vezmu poměrem, tak šedesát procent ceny tvoří krabička a čtyřicet procent autíčko. Mnohdy je to i víc, například u starých modelů. Jsou z dvacátých a třicátých let minulého století, tam se těch originálních krabiček dochovalo skutečně málo,“ dodává sběratel.

Matchboxy jsou klasika

„Modely, které jsou sto let staré, se ke mně dostaly spíše náhodně. Vzhledem k tomu, že jsem se narodil v roce 1967, tak jsem se zaměřil na autíčka od mého data narození po konec osmdesátých let,“ vysvětluje Václav Blažek. „Tam jsem udělal stopku. Tehdy totiž končila hlavní výroba toho, čemu lidé říkají angličáky, což bylo odvozené od výroby modelů firmy Matchbox. Potom se výroba převáděla do Macaa a do Číny, to už nebylo ono. Původní modely mají spoustu funkčních detailů, jako jsou stěrače, sklápěcí sedačky, otevírací všechny dveře. Byly to poctivé angličáky.“

Autíčka české produkce výrobního družstva KVD Náchod, 70. až 80. léta 20. století

Václav Blažek má radost, když v expozici zaslechne návštěvníky, kteří si říkají: jé, to jsem měl, tohleto auto, a vracejí se do dětství. To je pro něj největší odměna. Expozice je otevřená celoročně, v pracovní dny si ale musíte návštěvu předem domluvit. Informace najdete na webových stránkách muzea nebo obce Rokytno.

V muzeu najdete i dětský koutek, s některými modely si malí návštěvníci mohou pohrát nebo si je nakreslit. Součástí expozice je také výstava historických hraček a dětských společenských her. Václavu Blažkovi se podařilo shromáždit kolekci plastových hraček známé designérky Libuše Niklové. Samozřejmě v ní nechybí slavná tahací kočka. „Kočka byla vyráběná v největší sérii, proto je dnes daleko víc ceněný kozel, osel nebo krokodýl. Jejich cena je pro mě až neuvěřitelná a říkám si, jestli se svět nezbláznil,“ dodává s úsměvem Václav Blažek.

autor: BRA
Spustit audio