Chilli con carne
Za apetýtovým receptem se vydáme do Čejkovic, kde to voní po bylinkách. Venkovní areál má svoji Bylinkovou zahradu svaté Hildegardy i s vyhlídkou, která bude opět otevřena, jakmile to okolnosti dovolí.
K čaji si tady v bývalém areálu starého Havlíčkova mlýna můžete dát i následující jídlo. Jedná se o pikantní dobrotu s exotickým názvem: Chilli con carne.
Budete potřebovat:
- 2 ks cibule
- 1 konzervu kukuřice
- 750 g mletého masa
- 1 zelenou papriku
- 225 ml rajčatového protlaku
- 1 konzervu červených fazolí
- 400 ml vody
- chilli (množství dle vaší chuti)
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Nejprve cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji do zlatova.
- Přidáme mleté maso, necháme zatáhnout a osolíme.
- Následně vodu smícháme s chilli kořením a s protlakem, touto směsí maso podlejeme.
- Vaříme na mírném ohni zhruba 15 minut.
- Poté přidáme kukuřici, nakrájenou papriku a vaříme dalších 15 minut.
- Přibližně 10 minut před ukončením přidáme fazole.
- Servírujeme s rýží nebo s opékanými bramborami.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Rissoto s gorgonzolou a hruškou
Středeční Apetýt vás vezme na výlet do centra dobrého vína, historie i jedinečných míst. Svatý kopeček s kaplí Svatého Šebestiána, půvabný zámek, jeskyně na Turoldu...
-
Znojemská roštěná
Znojmo je spjato s vínem, ale nedá se opominout, že v tomto královském městě najdete Znojemský městský pivovar.
-
Polévka z černého kořene
Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.