Chyba, kterou si děti daly za rámeček, a další díla mladých výtvarníků jsou k vidění v Třeboni

6. duben 2024 07:26

To nejlepší z tvorby mladých výtvarníků z jihočeských základních uměleckých škol mohou lidé vidět v Třeboni. Po mnoha letech se tam vrací výstava krajského kola soutěže s názvem Oči dokořán. Učitelé přivezli díla svých žáků, představili je kolegům i odborné porotě, která pak vybrala projekty do expozice.

Projekty žáků základní umělecké školy ve Velešíně představila Iva Hulíková. „Přivezla jsem dvě výtvarné řady. Jedna je na téma Chyba, to si za rámeček nedáš? a druhá Snění. A obě pracují s dětskou výtvarnou krizí, která přichází kolem desátého až dvanáctého roku,“ popisuje.

Prachatickou školu zastupuje David Žák. „Přijeli jsme s pracemi, které jsou malované, kreslené, kombinované, ale hlavní jsou fotografie. Myslím si, že ty můžou nejvíc zapůsobit na diváka. V rámci výtvarného oboru máme i fotografický kurz a tam je vidět, jak jsou děti opravdu každý týden lepší a lepší,“ říká.

Výstavu organizuje ředitel třeboňské základní umělecké školy a výtvarník Matouš Řeřicha. „Máme přihlášeno asi 25 základních uměleckých škol. Většina zušek, kde se výtvarný obor učí, se přihlásila. Budou zde k vidění různé projekty a výtvarné řady, cykly, ale i fotografické materiály nebo krátké animované filmy, které vytváří děti na základních uměleckých školách v Jihočeském kraji,“ upřesňuje.

Expozice děl z krajského kola soutěže Oči dokořán zůstane v Domě Štěpánka Netolického v Třeboni do 2. května.

Spustit audio

Související