Co se zbytky piškotového těsta nebo jak na křupavou kůrčičku? Babské rady přináší tipy na pečení

14. duben 2023

Jestli rádi pečete, následující tipy vám v kuchyni určitě přijdou vhod. Připomeneme užitečné drobnosti, které vaše mistrovství v kuchyni podtrhnou.

Upečený dort nechte po vyjmutí z trouby ve formě téměř úplně vychladnout, zabráníte tak poklesnutí těsta. Dort bude chutnější, pokud rozkrojené pláty pokapete ovocnou šťávou, rumem, likérem nebo silným čajem.

Pokud máte zbytky piškotového těsta, využít je můžete následovně: těsto nakrájíte, pokapete rumem a přidáte pomleté ořechy, moučkový cukr, ovocný sirup, marmeládu a kousek másla. Dobře promícháte a vytvoříte nepečené kuličky, které na závěr namočíte do čokolády.

Když už jsme u pečení, máme pro vás i radu na perfektně křupavou kůrčičku u pečeného kuřete. Tu získáte tak, že těsně před koncem pečení maso přelijete ledovou slanou vodou nebo pivem.

A pokud se vám při čarování v kuchyni připálí hrnec nebo pánev, vyčistíte je snadno – když v nich nahřejete colový nápoj.

Zdokonalte svoje dovednosti při pečení

  • Pokud pečete koláč s čerstvým ovocem, použijte vyšší plech nebo do trouby pod plech dejte alobal, z kterého vytvarujete misku, aby zachytila případnou šťávu z ovoce.
  • Jemnější chuť litých buchet na plech získáte, když je hned po upečení přelijete několika lžícemi smetany nebo rozpuštěným máslem.
  • Chcete-li docílit, aby jablečný koláč po upečení výrazně voněl, namočte plátky jablek předem do bílého vína nebo jablečného džusu.
  • Pokud máte v koláčcích rádi rozinky máčené v rumu, zkuste je raději naložit do ovocného likéru (nejlépe s višňovou nebo třešňovou příchutí).
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.