Ďábelské tousty
Výborná pomazánka, pro kterou je nyní vhodná doba k její přípravě. Na trhu je dostatek vyzrálých rajčat a paprik. Někdo jistě použije zeleninu z vlastních zdrojů.
V zimě se zásoba této výborné pikantní pomazánky bude jistě hodit. V chladném počasí dovede i zahřát.
Suroviny na 5,5 kilogramů pomazánky:
2 kg bílých paprik
2 kg dobře vyzrálých rajčat
2 kg mletého masa (1:1 vepřové a hovězí)
5 velkých cibulí
1 hlavička česneku
4 feferonky
1 balíček přípravku na nakládání zeleniny a okurek bez koření (Deko)
Postup:
Rajčata ponoříme do vařící vody a oloupeme je. Papriky omyjeme, osušíme
a odstraníme z nich semínka a stopky, stejně tak i z feferonek, česnek a cibuli oloupeme.
Všechnu zeleninu umeleme na masovém strojku a promícháme s přípravkem na nakládání zeleniny, ze kterého jsme odstranili koření. Pod poklicí dusíme 20 minut.
Pak přidáme mleté maso, dobře promícháme a dusíme ještě 1 hodinu, až se téměř všechna voda vydusí.
Ještě horkou směs plníme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 85 °C.
Tuto směs mažeme na čerstvé křupavé topinky.
Celková doba přípravy pomazánky zabere přibližně 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.