Dana a Emil Zátopkovi jsou dodnes nepřekonatelní. Kromě fenomenálních sportovních úspěchů prožili i krušné časy

14. červen 2024

Oba významní českoslovenští sportovci Dana a Emil Zátopkovi se ke sportu dostali vlastně náhodou. Emil si původně myslel, že je moc slabý a nemá na běhání kondičku. Dana, rozená Ingrová, se k oštěpu dostala na vysoké škole díky spolužačce, která potřebovala soupeřku.

Seznámili se při závodění a pojilo je i stejné datum narození – 19. září 1922. Dana překonala sedmnáct československých, tři evropské a jeden světový rekord v hodu dřevěným oštěpem – ten zůstal dosud nepřekonaný. Po skončení závodní kariéry dlouhá léta trénovala mladé atlety.

Emil Zátopek, čtyřnásobný olympijský vítěz a osmnáctinásobný světový rekordman, byl znám svým svébytným stylem běhu doprovázeným křečovitými grimasami. V cizině mu říkali „česká lokomotiva“.

Po válce nastoupil na vojenskou akademii a stal se důstojníkem. Pro své aktivity po sovětské okupaci v roce 1968 byl propuštěn z armády a pracoval jako pomocný dělník až do odchodu do penze. Teprve po roce 1989 se dostalo tomuto obdivuhodnému sportovci opět uznání a byl vyhlášen olympionikem století.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio