Děčínská expozice zoologické zahrady Rajské ostrovy nabízí i komentované prohlídky

18. leden 2024

Čtyřpatrová expozice Rajské ostrovy je oddělenou částí děčínské zoologické zahrady. Rajské ostrovy se nacházejí v centru Děčína na Teplické ulici. Jsou v nich terária a akvária s mořskými rybami, ještěry i hady. Expozici si můžete projít nebo si v ní třeba i posedět na lavičce „Mořský útes“ s výhledem na mořské akvárium o objemu šest tisíc litrů vody.

Rajské ostrovy nabízí netradiční pohled na vybrané světové oblasti a druhy živočichů a rostlin. Přízemí je stylizované do podoby staré lodi a přibližuje život na korálovém útesu. První patro představuje některá souostroví západní části Tichého oceánu a současně mangrovové pobřeží. Druhé patro pak přibližuje ostrovy jihovýchodní Asie a také faunu tropického pralesa. Třetí patro vás zavede do oblasti Karibiku a prostředí polopouště.

K největším lákadlům Rajských ostrovů patří bezesporu obří mořské akvárium, které je největším v celém Ústeckém kraji. Jeho kapacita je přibližně šest tisíc litrů vody. Přirozené prostředí v něm zajišťují korály a samozřejmě slaná voda.

V Rajských ostrovech uvidíte mořské ryby i mořské koníky, želvy, hady, ještěry, pavouky. Velkou vzácností je noční opička outloň, v přírodě se jedná o ohrožený druh. Od samého vzniku Rajských ostrovů, tedy už dlouhých 18 let, zde žije hroznýšovec (neboli hroznýš) kubánský.

Hroznýš kubánský

V lednu a v únoru 2024 připravila děčínská zoo pro návštěvníky Rajských ostrovů novinku. Každé úterý a čtvrtek vždy od 13 a od 14 hodin je možné se zúčastnit komentované prohlídky. A ještě upozornění na zvýhodněné vstupné. Pokud navštívíte zoologickou zahradu v Děčíně na Pastýřské stěně, vstupenka vám platí i do expozice Rajské ostrovy, kterou najdete dole pod kopcem.

Spustit audio