Den smíření

1. říjen 2017

Od pátečního večera do soboty Židé slavili Den smíření – Jom kipur. Proč jsou němečtí Židé znepokojeni výsledky voleb? V 90 letech zemřela první dáma cembala Zuzana Růžičková.

Podzim je časem bohatým na významné židovské svátky. V pátek se soumrakem začal Den smíření Jom kipur - nejdůležitější svátek židovského náboženského roku. Končí jím desetidenní pokání po svátku Roš hašana a navazuje na něj sedmidenní svátek stánků Sukot. Je to den pokání, přísného půstu, velmi intenzivních modliteb a vyrovnávání starých hříchů.

Německé volby neskončily velkým překvapením ani velkým průšvihem. Z hlediska německé židovské komunity to však přece jen nebyly jen další volby v řadě. Proč? O tom mluví Jan Fingerland.

První dáma cembala – to byla profesorka Zuzana Růžičková. Mluví se tak o ní po celém světě. Zemřela ve středu ve věku 90 let. Jako první na světě natočila kompletní dílo Johanna Sebastiana Bacha pro klávesové nástroje, oceňované pro interpretační mistrovství a originalitu. A byla to také hudba, která jí pomáhala překonat traumata holocaustu.

03787481.jpeg

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio