Diplomaté nemluví emocionálním jazykem, říká herečka a diplomatka Magda Vašáryová

10. srpen 2022

Na rozhlasovou Pohovku Jožky Kubáníka usedla známá herečka a diplomatka, která působila například jako velvyslankyně v Rakousku a Polsku, Magda Vášáryová.

Na zkušenosti z divadla a před kamerou se jí neustále někdo ptá, přestože již není dlouho herecky aktivní. „Měla jsem to štěstí, že jsem pracovala s režiséry, jejichž díla zůstávají v paměti, což mě po 30 letech, co nehraji, velice těší,“ začíná rozhovor Magda Vašáryová. Na práci diplomatky se podle svých slov adaptovala rychle: „Z protokolu lidé dělají strašáka. Vyrostla jsem v normální maloměstské rodině, kde se určité věci dodržovaly. Naučila jsem se, kdy pozdravit, jak se mám představit a tak dále. To vše jsem dostala v rodině.“

Na co se ale rychle adaptovat nemohla, byly různé výhružky. Když svým přičiněním pomohla k uzavření bankovních účtů teroristů při svém působení v Rakousku, odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Každou noc jí chodily výhružky nahrané na magnetofon. Své volby vydat se na diplomatickou dráhu ale nelitovala. „Neměla jsem čas nad tím rozmýšlet, vždy se něco dělo, neřešila jsem sebe“ dodává bývalá velvyslankyně. O svých zážitcích by chtěla napsat knihu. Zatím ale s jejím vydáním čeká, protože bude obsahovat informace, které by ještě dnes mohly ohrozit její blízké i ji samotnou.

Jako ženu činu Magdu Vašáryovou svým způsobem mrzelo, že ze své pozice nemůže konat a dodává: „Pokud jste velvyslanec, musíte s tím počítat. Jste velmi dobře informovaní, jste přesvědčení, jaká rozhodnutí by se měla udělat. Politici ale musí uvažovat o svých voličích a náladě ve své zemi. Diplomaté nenesou žádnou zodpovědnost a nemají demokratickou legitimizaci, kterou dostávají politici ve volbách.“ Spolupráce s tehdejšími politiky ale podle ní byla bezproblémová.

Později se zapojila i do politického dění a stala se poslankyní. Musela si zvyknout na mnohem více přímý styl komunikace, ve kterém není tolik verbálních kliček. „Po 18 letech v diplomacii jsem si musela zvyknout nemluvit diplomaticky. Dost dlouho mi trvalo, než jsem se naučila mluvit trochu emocionálním jazykem,“ dodává Magda Vašáryová.

Jakou měla Magda Vašáryová jako diplomatka nevýhodu? Porušila někdy diplomatická pravidla? Jak probíhají diplomatická jednání? A jak hodnotí aktuální situaci na Ukrajině? O politice a diplomacii si s Magdou Vašáryovou povídal na rozhlasové pohovce Jožka Kubáník.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Bylo to o prázdninách roku 2017. Na Letní filmovou školu, kterou jsem tenkrát moderoval, přijela paní Magda Vášáryová. Každý chtěl vidět slavnou Markétu Lazarovou či Maryšku z Postřižin. Po předání ceny jsem se pak s paní Magdou sešel v zákulisí. A i když já jsem také čekal, že si budeme povídat o natáčení, tak jsme několik hodin mluvili o politice a o diplomacii. A mě to tak moc bavilo, že jsme moc rád, že jsme v tom mohli pokračovat i na mé rozhlasové Pohovce.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související