Dobrodružný život Nikoly Šuhaje loupežníka skončil v pouhých 23 letech

Romantická postava hrdinného zbojníka, který bohatým bere a chudým dává, není v umění neobvyklá. Loupežník Nikola Šuhaj z Podkarpatské Rusi inspiroval Ivana Olbrachta a mnoho dalších tvůrců.

Narodil se roku 1898. V devatenácti letech musel narukovat, ale zběhl. Byl totiž zamilovaný do šestnáctileté Eržiky. Do konce první světové války se schovával v lesích. Pak se vrátil do rodné Koločavy a s Eržikou se oženil.

Jenže je dostihla bída, a tak Nikola začal krást různé drobnosti na přilepšenou. Byl zatčen, a když z vězení vyšel, byl to jiný muž. Shromáždil okolo sebe loupežnickou bandu, do níž patřil i jeho mladší bratr. Společně začali loupit ve velkém a někdy i zabíjet.

Šuhaj se stal postrachem celého okolí a na jeho hlavu byla vypsána odměna 3 000 korun, což bylo nemalé jmění. Tomu neodolali jeho kumpáni. Nikolu i s bratrem opili, umlátili sekerami a šli si k četníkům pro odměnu. Jenže četníci chtěli zásluhy, a tak oznámili, že oba muže dopadli oni a při potyčce zastřelili. Dobrodružný život Nikoly Šuhaje tak skončil roku 1921.

Jediná dochovaná (posmrtná) fotografie Nikoly a Juraje Šuhajových
autor: Jitka Škápíková
Spustit audio