Umělým lidem říkej roboti, navrhl Josef Čapek svému bratrovi do dramatu R. U. R.

Josef Čapek byl český malíř, grafik a knižní ilustrátor. Narodil se 23. března 1887 v Hronově v Čechách a byl o tři roky starší než jeho bratr Karel Čapek.

Vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, kde se věnoval malbě a kresbě v různých stylech, od kubismu po expresionismus. Roku 1910 odjel do Paříže, kde později společně s Karlem rozepsali první verzi dramatu Loupežník. Společně vytvořili mnoho literárních a divadelních děl. K nejznámějším patří hra Ze života hmyzu. Významný podíl měl také na bratrově dramatu R. U. R., poradil mu totiž, aby umělým lidem říkal roboti.

Jako malíř se Josef Čapek proslavil například obrazem Matka s dítětem, který zobrazuje postavy rozložené do geometrických tvarů. Po skončení první světové války se věnoval především ilustraci a karikatuře v novinách, které používal k satirickému zobrazení společenských a politických událostí.

V roce 1939 Josefa Čapka zatklo gestapo a přes několik koncentračních táborů se dostal až do Bergen-Belsenu, kde v dubnu 1945 zemřel.

Spustit audio