Domluva je u rozvodu klíčová. Ve prospěch dětí nechte stranou křivdy a bolesti ze vztahu, radí koordinátorka

30. leden 2024

„Naprostá většina rodičů by měla být schopna se při rozvodu domluvit,“ říká koordinátorka služby pro rozvádějící se rodiče Lucie Karmová. Podle ní to potvrzují i soudci a soudkyně, se kterými tým nově vznikající služby pro rodiče, kteří prochází rozvodem, mluvil.

„Problémy se závislostmi nebo domácím násilím jsou naprosto specifické kategorie, které je potřeba řešit jiným způsobem, a za pomoci vzdělaných a dobře proškolených odborníků, ale takových rozvodů je úplné minimum,“ doplňuje koordinátorka z brněnské organizace Spondea. Ta za několik měsíců spustí projekt nazvaný Provázení rodičů rozvodem tak, aby měl co nejmenší dopady na děti. Tato forma pomoci u nás oproti zahraničí podle Lucie Karmové dosud neexistuje.

Důležitá je vzájemná domluva

Čtěte také

Základním předpokladem toho, že se rodiče dokážou při rozvodu domluvit na tom, jak bude následně vypadat jejich péče, je podle koordinátorky to, že zvládnou oddělit partnerský konflikt a svou rodičovskou roli. „Že ve prospěch svých dětí zvládnou ponechat stranou všechny křivdy a bolesti, které se jim staly ve vztahu. Přijmout to, že vztah skončil, ale zároveň je čeká třeba dalších patnáct let, kdy se s tím druhým musí domlouvat. A uvědomí si to, že pokud to nebudou dělat, tak to jejich děti psychicky i fyzicky trhá na kusy,“ dodává.

Lucie Karmová z organizace Spondea a farářka Sandra Silná

S potřebou překonání vlastního ega při rozvodu, aby vůbec lidé mohli jít ve svém životě dál, souhlasí také farářka Církve československé husitské Sandra Silná. Nedávno na své sociální síti sdílela příspěvek o tom, jak rozvádějící se manželský pár provedla „rozvodovým rituálem“.

„Církev žádný takový rituál nemá a samozřejmě po uveřejnění příspěvku se snesla i vlna kritiky, ale zároveň i podpory. A je vidět, že je to téma, které možná do budoucna bude aktuální i v církvích,“ myslí si farářka Silná.

Jak lze podpořit rodiče při rozvodu, aby jím děti byly zasažené co nejméně? A jakou roli v této souvislosti hraje odpuštění a narovnání vztahů? Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související