Expozice Vladimíra Menšíka v Ivančicích vás provede tvorbou i osobním životem legendy českého humoru

30. listopad 2019

Všichni vědí, že se Vladimír Menšík, legenda českého humoru, narodil v Ivančicích na Brněnsku. A tam jsou na svého slavného rodáka patřičně pyšní. A tak není náhodou, že právě v tomto malebném městečku vznikla expozice věnovaná jeho tvorbě i osobnímu životu. V Památníku Alfonse Muchy na Palackého náměstí.

Humor Vladimíra Menšíka si oblíbily celé generace diváků. Herec, bavič, ale hlavně člověk s velkým srdcem. Tak zůstává ve vzpomínkách těch, kteří si bez jeho pořadů nedokážou představit jediné Vánoce nebo silvestrovské veselí. Expozice, kterou mu v jeho rodných Ivančicích připravili, je rozdělena na dvě části. První je věnována Menšíkově filmové a televizní tvorbě, druhá jeho osobnímu životu.

I když značná část jeho filmů byla natočena barevně, v expozici uvidíte i fotografie černobílé. Jsou umístěny na několika panelech a doplněny o velký Menšíkův portrét i s jeho podpisem. Při prohlídce expozice si můžete zavzpomínat na značnou část filmů a pořadů, ve kterých Vladimír Menšík hrál či účinkoval. A nechybí samozřejmě ani několik perliček ze zákulisí natáčení.

Vladimír Menšík nebyl Vladimír

Pozorný divák v druhé části výstavy zjistí, že jméno "Vladimír" si pan Menšík zvolil jako umělecké. Na dochovaných úředních listinách nebo vysvědčeních, které jsou také součástí expozice, stojí jméno "Ladislav". Tak byl totiž nám všem známý pan Menšík pokřtěn. Jako Ladislava ho ale dnes zná málokdo.

Dochovaný diář Vladimíra Menšíka

Neuvěřitelná energie Vladimíra Menšíka je zachycena i v dochovaném diáři z období posledních dvou let jeho života. I když ho trápilo těžké astma, naplno se věnoval divadlu a pravidelně hrál dvě představení denně. I když už se na nás Vladimír Menšík dívá a bezesporu i usmívá z hereckého nebe, bohatou expozicí v Ivančicích vás provede jeho charakteristický hlas.

Spustit audio