Fazolová polévka z Valašska
Dopolední Apetýt nabízí recept na fazolovou polévku. Hustá a vydatná polévka zasytí i bez dalšího chodu. Výborná je s pořádným krajícem chleba, posypaná čerstvou jarní pažitkou.
Budete potřebovat:
- 150 g fazolí (bílé i barevné)
- 100 g pohanky
- sušené houby
- 25 g másla (nejlépe přepuštěné)
- 25 g hladké mouky (může být i špaldová)
- sůl, pepř, majoránku, česnek dle potřeby
Postup:
- Předem namočené fazole (minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc) uvaříme doměkka a osolíme.
- Zvlášť povaříme také předem namočené houby.
- Pohanku spaříme a necháme pod pokličkou dojít.
- Mezitím si připravíme tmavší zásmažku z másla a mouky.
- Do hrnce s uvařenými fazolemi přidáme houby, pohanku a zásmažku, vše necháme provařit (mírným varem), dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
- Zdobíme čerstvou zelenou pažitkou nebo petrželkou.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.
Související
-
Polévkové knedlíčky
V Apetýtu připomeneme postup, jak si připravit výborné knedlíčky z droždí, ty se hodí do jakéhokoliv vývaru. Knedlíčky jsou díky droždí plné vitaminů B.
-
Mandlová cibulačka
Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.
-
Chilli con carne
Za apetýtovým receptem se vydáme do Čejkovic, kde to voní po bylinkách. Venkovní areál má svoji Bylinkovou zahradu svaté Hildegardy i s vyhlídkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.