Fíky a jejich využití: Od rychlé energie k lepšímu soustředění. Dobré jsou čerstvé i sušené
Fíky jsou podle archeologických výzkumů prvními pěstovanými rostlinami na světě. Čerstvé fíky mají výraznou sladkou chuť a nemusí se stydět za svoji výživovou hodnotu.
Obsahují bílkoviny, vlákninu, vitamíny i dobře stravitelné jednoduché cukry. Sáhněte po nich v případě potřeby rychlé energie po náročné fyzické i duševní práci. Zlepšují soustředění a díky slizovitým látkám pomohou i při onemocnění dýchacích cest.
Konzumace fíků přispívá k lepšímu trávení, jsou i jedním z nejúčinnějších přírodních projímadel.
Čerstvé plody se doporučují i při redukčních dietách. Ovšem u sušených už tomu tak není, ztratí většinu vody a tím stoupne podíl sacharidů. Před konzumací můžete sušené fíky namočit do vody nebo je macerovat v olivovém oleji. Když je rozmixujete s ořechy, stane se z nich výborná náplň do zapékaného ovoce – jablek nebo hrušek.
Související
-
Pěstujeme fíkovník: Jak poznáme kdy jsou zralé a kdy je sklízet?
Fíkovníky můžeme pěstovat i u nás. Důkazem je třeba pražská Valdštejnská zahrada, kde se lahodné plody pěstují už od 17. století. Potřebují ale dostatek slunce a tepla.
-
Pečený mořský ďas s fíky a houbami
Vařit jako v Itálii není těžké, přesvědčte se sami. Kateřina Reimitzová, šéfredaktorka české mutace gastronomického časopisu La Cucina Italiana dnes vybrala recept ...
-
Nejzdravější svačina? Fíky, které mají málo kalorií a přitom zasytí a povzbudí
Fíky byly známé již v biblických dobách a sama Bible je ze všech druhů ovoce zmiňuje nejčastěji. Z téhož zdroje se dozvídáme, že fíkové listy byly první lidskou módou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.