Zdraví v lahvi: Rajčatová šťáva je ideální pro boj s nedostatkem železa a zinku

25. duben 2024

Rajčatová šťáva dodá vašemu tělu neuvěřitelné množství vitamínů. Je bohatá na několik vitamínů B a nespočet prospěšných minerálů. Pijte rudou šťávu v případě nedostatku železa, zinku a draslíku. Nápoj snižuje záněty v těle a chrání buňky před poškozením. Umí také regulovat tělesný tuk.

Domácí varianta rajčatové šťávy je ta z rozmixovaných rajčat. Jak ji připravit? Rajčata nejdřív 15 minut vaříme, poté je protlačíme přes husté sítko, šťávu přivedeme k varu a můžeme ji ochutit solí a cukrem.

V lednici takto vydrží 5 dnů, jinak je nutné ji sterilovat. Kvůli výrazné chuti si ji řeďte vždy vodou v poměru 4:1 a lépe chutná vychlazená. Vytvořit můžete i rajčatový džus a to tak, když do pyré z vařených rajčat přidáte med.

Šťáva z rajčat je výborný základ rajčatových omáček a polévek, s přidanými bylinkami vykouzlíte i domácí kečup.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.