Grenadýrmarš
Tohle jídlo prý vymysleli za Rakousko–Uherska maďarští vojáci. Využili všeho, co bylo k mání: brambory, cibule, slanina, těstoviny. Ještě si prý grenadýrmarš vylepšovali sladkou i pálivou paprikou.
- 750 g brambor
- 1 lžíce sádla
- 100 g slaniny
- 1 velká cibule
- 300 g domácích těstovin
- sůl
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a osmahneme na ní na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme brambory, osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka.
Mezitím uvaříme v osolené vodě domácí těstoviny. Pro tento pokrm jsou nejlepší široké nudle nebo flíčky.
Když jsou brambory měkké, vydusíme všechnu tekutinu, přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme.
Obměna:
Když brambory nahradíme nahrubo nakrájeným hlávkovým zelím, které osmahneme na rozškvařené slanině a cibuli tak, aby okraje zelí trochu zhnědly a přidáme uvařené domácí těstoviny, připravíme těstoviny se zelím. Stačí potom jen promíchat, opepřit. A další rychlé i velmi dobré jídlo, které je jakousi variací na grenadýrmarš, je hotové.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka