Grilovat se dá i v zimě! Zkuste si doma připravit populární hovězí pupek

Grilovat nemusíte jen v létě na zahradě za pěkného počasí. Dopřát si chuť grilovaného masa můžete i v zimě. Použít se dají buď domácí grily, nebo rozpálená pánev a pak dopéct v troubě. Šéfkuchař Radek Kotlán z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech doporučuje i jiná masa než svíčkovou nebo roštěnec. Výborně se podle něj hodí i hovězí pupek (flank steak).

Co je flank steak?

Široký kus plochého svalu ze spodní části pupku z mladého býka. Tento chuťově výrazný kus masa je tužší a vláknitý, ale skvělé chuti. Ideální je právě pro steaky.

Grilovaný flank steak:

Hovězí pupek v pekáči

flank steak /hovězí pupek/ (tloušťka 2 cm), olivový olej, pepř, citronová kůra, oregano, česnek

Postup:

Z oleje, pepře, citronové kůry, oregana a česneku si připravíme, marinádu, kterou steaky potřeme a necháme odpočívat přibližně 30 minut (můžeme i více). Maso předem nesolíme. Solíme až při podávání.

Na čistý gril, rozpálený na 200 °C, položíme steak a grilujeme ho přiklopený 3 až 4 minuty. Pokud máme gril bez příklopu, tak uvedený čas platí na grilování každé strany. Při otáčení do masa nepícháme! Poté necháme maso přibližně 7 minut v teple odpočinout, aby si v sobě zachovalo maximum šťávy.

Hovězí pupek na grilu

Tip pro marinování:

Pokud maso marinujeme přes noc v lednici, je dobré ho před samotným grilováním nechat odležet přibližně 30 minut při pokojové teplotě.


Radek Kotlán

Pochází z Bystřice nad Pernštejnem, kde se narodil v roce 1978. Vyučil se v roce 1999 v Brně. Rozhodující byla maminka, která hodně vařila. Radek má dva sourozence a vaření ho bavilo už od mala.

Radek Kotlán a naservírovaný hovězí pupek

Praktické zkušenosti tehdy sbíral v Grand hotelu Brno. V průběhu času pak vařil v Hotelu Atlantis v Brně, v Hotelu Dvořák v Karlových Varech, v hotelu Humboldt nebo International Brno.

V roce 2007 se vrátil do Varů a nastoupil do Hotelu Dvořák. Jeden čas měl i vlastní restauraci. Dnes šéfuje nejvyšší kuchyni v Česku – té v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.