Historik a spisovatel Vlastimil Vondruška: Hra o trůny mě baví

5. červenec 2019

Historické detektivky Vlastimila Vondrušky patří k nejčtenějším knihám u nás. Snad skoro každý zná Oldřicha z Chlumu nebo Jiřího Adama z Dobronína. Jejich příběhů už jsou desítky a úspěšný spisovatel prozradil, že brzy vyjde další. Jako historik má rád seriál Hru o trůny, považuje ho za velmi profesionální.

Kromě populárních knih je Vlastimil Vondruška také autorem řady historických publikací a článků. Zajímal nás tedy jeho názor na význam svátků Cyrila a Metoděje v dnešní době: „Co se týká toho dnešního svátku, slovanských věrozvěstů, tam je to trochu setřeno tím, že dnes se neradi a často nehlásíme k našim východním bratrům. Takže ten svátek je trochu opomíjený ideologicky, protože dneska se nepěstuje slovanství, dnes se pochopitelně hlásíme k Západu.“

Jako člověk obdivuje Vondruška další významnou historickou postavu – Jana Husa: „Co je obdivuhodné na Janu Husovi? Ono je pozoruhodné to, že je někdo ochotný pro pravdu zemřít. A to Hus udělal, je to něco absolutně výjimečného. Pro nás je to důkaz toho, že je nutné za svou pravdou stát za každých okolností,“ říká Vondruška. I když: „Co je to vlastně pravda? Kde tu pravdu najít a kdo by měl ji definovat?“ doplňuje.  

Hra o trůny pohledem odborníka

Seriál Hru o trůny sleduje historik pravidelně a má ho rád: „Jednak je to naprosto dokonale udělané divadlo a navíc nesmírně profesionálně. Já sleduji různé žánry, protože pokud chci rozumět hrdinům, které vytvářím, pak musím znát co nejvíce ze světa kolem sebe, ať toho skutečného, tak toho literárního,“ míní Vondruška.

Zajímá vás, proč už Vlastimil Vondruška neleze po horách a jaká nová historická detektivka mu na podzim vyjde? Poslechněte si záznam pořadu.

 

 

Spustit audio