Houbový neboli černý kuba
Pokrm, bez kterého si nedovedli naši předkové představit štědrovečerní tabuli. Je velmi dobře, že tato tradice v mnoha rodinách přetrvává dodnes. Kubu můžeme připravit také z pohanky. Příprava je téměř stejná, jen místo krupek či krup použijeme neloupanou pohanku, kterou uvaříme s jedním bobkovým listem. Jak kroupy, tak pohanka jsou velmi zdravé suroviny. Za zkoušku stojí připravit obě varianty.
- 350 g krup nebo trhaných krupek
- hrst sušených hub předem namočených
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g husího nebo vepřového sádla
- 1 plátek špeku nebo slaniny (cca 30 g)
- kmín
- majoránka
- mletý pepř
- sůl
- sádlo na vymazání nádoby
Houbový neboli černý kuba
Kroupy nebo krupky vypereme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. V nádobě rozpálíme část sádla a na tomto základu osmahneme nakrájenou cibuli. Pak přidáme kroupy nebo krupky, trochu je opražíme, osolíme a zalijeme vodou, které by mělo být dvojnásobně více než krup či krupek. Pod pokličkou uvaříme doměkka. Sušené houby, které jsme nechali předem nabobtnat, pokrájíme a podusíme na rozškvařeném špeku či slanině, nakrájené na drobné kostičky. Potom vše přidáme k uvařeným kroupám spolu s utřeným česnekem, kmínem, mletým pepřem a majoránkou a dobře promícháme. Směs dáme do sádlem vymaštěné pekáče, povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v předehřáté troubě při 180 °C zapékáme cca 30 minut.
Příloha: salát z kysaného zelí, nakládané okurky
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.